Nyheter

Nikki Fried svors in med hebreisk bibel

President Obama använde en bibel som Martin Luther King haft. Tidigare har också koranen använts. Nikki Fried blev den första judiska kvinnan på posten som ansvarig för jordbruksfrågor i Florida, och valde en hebreisk bibel till invigningsceremonin.

Nikki Fried svors in som parlamentsledamot med ansvar för jordbruksfrågor den 8 januari. Demokraten och juristen Nikki Fried hade bett sitt forna universitet University of Florida om hjälp med att hitta en lämplig bibel till invigningsceremonin.

Universitetet föreslog då en bok – eller rättare sagt två böcker – som finns i Price Library of Judaica, Hebrew Bible 1814. De två volymerna utgör tillsammans den första hebreiska bibel som publicerades i USA, och det finns i dag hundra kopior kvar av bibeln, skriver Religion News Service.

Typsnitt från Amsterdam

Biblarna trycktes efter typsnitt som använts i Amsterdam. En judisk immigrant, Jonathan Horwitz, förde metallblock med typsnitten till Philadelphia. Han sålde metallblocken till en kristen förläggare, som sedan lät trycka den hebreiska bibeln. Första volymen innehåller Toran, och den andra innehåller de återstående 19 böckerna i den judiska bibeln.

I tisdags lade Nikki Fried sin hand på den hebreiska bibeln och svors in som kommissionär.

– Som den första judiska kvinnan som valts in i Florida är det en stor ära för mig att sväras in med hjälp av den första hebreiska bibel som publicerats i USA, sa Fried i ett uttalande inför invigningen.

– Det symboliska i detta gör det till det mest ärofyllda jag gjort i mitt liv.

Lång tradition

Användandet av heliga skrifter vid invigningar har en lång tradition i USA. Traditionen tog sin början när George Washington valde en kväkarbibel vid sin invigning.

Nyligen använde sig Tashida Tlaib från Michigan och Ilhan Omar från Minnnesota av koranen när de vigdes till sina ämbeten.

Men det finns ingenting skrivet i USA:s konstitution om att man måste eller ens bör använda sig av en bibel eller annan helig skrift vid invigningsceremonier, utan det är en tradition som växt fram.

Det har också funnits mer eller mindre uttalade protester eller aktioner mot traditionen. Till exempel använde sig Mariah Parker i Georgia förra året av Malcolm X:s självbiografi vid sin invigningsceremoni.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig