Nyheter

Premiärministern och 500 imamer ger Bibi sitt stöd

Nu ger 500 imamer, i ett gemensamt upprop, sitt stöd till den kristna kvinnan Asia Bibi som tidigare dömts till döden för hädelse.

Det har gått några månader sedan Högsta domstolen i Pakistan efter nästan tio år frikände Asia Bibi, dömd till döden för hädelse mot islams profet.

Men snabbt kom det ett bakslag då stora delar av Pakistan lamslogs efter att demonstranter gav sig ut på gator och torg med kravet att få se den kristna kvinnan död.

Översyn av domen

Efter några dagar blev det lugnare efter att ett avtal slutits mellan islamistpartiet TLP (Tehreek-e-Labbaik Pakistan) och regeringen där Asia Bibi inte fick lämna landet samt en översyn av domen utlovades.

Nu har Pakistans premiärminister Imran Khan tagit ställning för Asia Bibis sak, och menar att det handlar om att bevara ett civiliserat samhälle.

– Det är inte tänkbart att staten kan hållas som gisslan av människor som inte kan acceptera Högsta domstolens beslut, säger Imran Khan, till The Newsmakers.

Han kallar Asia Bibis fall för ”tragiskt” och betonar att hon har bevisats oskyldig. Samtidigt ryter han ifrån mot islamistgruppen som orkestrerade gatuprotesterna och säger att de måste acceptera domstolarnas beslut.

– Annars innebär det slutet för ett civiliserat samhälle, det innebär rättssamhällets slut.

Sitter anhållna

Protestledarna i TLP sitter i dag anhållna och ska åtalas för terroristbrott och Imran Khan säger i intervjun att till slut måste en stat rycka ut.

Asia Bibi får också stöd av över 500 imamer som skrivit under en deklaration till stöd för religiösa minoriteters rättigheter. ”Islamabad-deklarationen” tar avstånd från terror i islams namn och Asia Bibi får ett speciellt omnämnande där de muslimska ledarna anser att hennes fall nu måste få högsta prioritet.

För trots att Asia Bibi frikänts från hädelseanklagelserna svävar hon i livsfara då islamister vill ta lagen i egna händer.

Hon sägs fortfarande finnas gömd någonstans inne i Pakistan, landet hon inte får lämna, även om det finns stater som lovat att erbjuda henne en fristad.

Fler artiklar för dig