Nyheter

KD går om Centern i ny mätning

Kristdemokraterna går framåt i opinionen och går om Centerpartiet, visar en ny mätning från Demoskop som beställts av Expressen.

###

KD:s ökning till 7,7 procent är den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med decembermätningen. Partiets stöd är det största stödet för partiet sedan 2006. Centern noterar 6,9 procents stöd.

– När partiet och Annie Lööf (C) har försökt ta kommando över hur situationen ska tolkas och hur processen ska drivas förefaller effekten nu i stället ha blivit att man tappat initiativet, och till stor del trovärdigheten i bredare grupper, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop, till Expressen.

MP under spärren

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson förklarar situationen med att C länge sagt ja till en rad lösningar i regeringsfrågan men att det mediala fokuset hamnat på de lösningar som C inte vill ha.

I mätningen hamnar Miljöpartiet under riksdagsspärren och noterar 3,8 procent och ligger Liberalerna farligt nära gränsen på 4,5 procent.

S störst och växer

Mätningen visar också att Socialdemokraterna går framåt och får 30,2 procent. SD och M backar något och ligger strax under 20-procentssträcket.

Sett till fördelningen mellan blocken leder de rödgröna över Alliansen. S, V och MP får tillsammans 42,1 procent medan M, L, KD och C får 36,2 procent.

TT/Jacob Zetterman

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig