14 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Allt svårare för kristna i Algeriet

Både Ahmed och hans fru konverterade från islam till kristendom. Trycket från familjen blev dock för stort för hans fru, som lämnade honom – och tog barnen med sig.

En stor majoritet av Algeriets befolkning är muslimer (cirka 99 procent). Men här finns också en kristen minoritet. Enligt myndigheterna rör det sig om 50 000 kristna, men andra källor hävdar att det är betydligt mer.

Under senare år har tusentals algerier konverterat till kristendomen. Livet efter konverteringen blir dock ofta svårt, rapporterar Evangelical Focus.

Ahmed Beghal (pseudonym) blev kristen 2013, och även hans fru konverterade. Men de båda makarnas familjer reagerade mycket negativt, och Ahmeds fru avsade sig efter hårt tryck den kristna tron, och krävde skilsmässa 2017. Därefter blev livet allt svårare för Ahmed.

Får inte träffa sina barn

Den före detta hustruns familj hindrar honom från det umgänge med barnen han har laglig rätt till, och nu har han inte sett sina två döttrar på flera år. Hon polisanmälde också Ahmed för att attackera islam – något som kan ge fängelse upp till fem år. Han blev dock senare friad från anklagelserna.

Ahmed har också blivit trakasserad på jobbet och övervakad av polis vid flera tillfällen. Han har blivit av med jobbet och sitt hus och bor tillfälligt hemma hos sina föräldrar.

"Så här ser situationen ut för muslimer som konverterar till kristendomen i Algeriet", säger Ahmed.

Inskränkningar i religionsfriheten

Islam är statsreligion i Algeriet, men det råder enligt författningen religionsfrihet. En inskränkning i den friheten finns dock i den lag som oftast går under beteckningen "03/06". Där stipuleras att den som "underminerar islam" kan dömas till mellan två och fem års fängelse, och böter på mellan 500 000 och 1 miljon dinarer (1 miljon dinarer är cirka 75 000 kronor).

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter