12 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ovärderliga stentavlor återfunna av konstdetektiv

I 15 år var de försvunna. Nu har konstdetektiven Arthur Brand spårat upp stentavlorna som stulits från en urgammal kyrka i Spanien.

Han kallas för verklighetens Indiana Jones. Den nederländske konstdetektiven Arthur Brand som nu återigen, efter många år av efterforskningar, spårat upp en försvunnen skatt. Den här gången rör det sig om stentavlor som kan dateras så långt tillbaka som till 700-talet efter Kristus.

Tavlorna, som med all sannolikhet föreställer två evangelister, stals 2004 från kyrkan Santa Maria de Lara utanför staden Burgos i norra Spanien. Kyrkan är en av de sista kvarvarande från den korta period mellan 400- och 700-talet då Iberiska halvön regerades av Visigoterna. Enligt de få historiska dokument där den är omnämnd övergavs den i början av 1000-talet och har stått och förfallit tills den "återupptäcktes" av en lokal präst på 1920-talet. Sedan dess har den varit ett kulturminnesmärke.

Läs även: Konstskatt stulen ur norsk kyrka

Stentavlorna hittades i en trädgård tillhörande en engelsk adelsfamilj bosatt norr om London.

– Ni kan tänka er hur förskräckta de blev när de fick veta att deras trädgårdsutsmyckning i själva verket var ett världskulturarv stulet från Spanien, sa Arthur Brand till AFP.

Läs även: Ung man åtalas för domkyrkokupp

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter