16 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Nu växer Kristdemokraterna så det knakar

Rekordhöga opinionssiffror och stor tillströmning av medlemmar. Kristdemokraterna har kastat bort krisstämpeln, men vad beror det på?

1 av 3

Ögonbrynen höjdes, kaffet sattes i halsen och det filades på elaka rubriker. Kristdemokraterna hade anlitat självaste Bert Karlsson i valrörelsen, entreprenören som är lika framgångsrik som åsiktsrik. Partiet låg oroväckande lågt i opinionsmätningarna, hade svårt att nå ut i mediebruset och tog nu i från tårna för att kunna nå ut med sin politik då Ebba Busch Thor skulle ut på sin förvalsturné.

Bert Karlsson lovade själv guld och gröna skogar, att han skulle kunna ta med KD på en resa uppemot 10 procent.

Utomstående bedömare talade hellre om desperation och partiets chanser i valet dömdes ut.

Nåväl, det var i mars förra året.

Succéval

Nu låter det annorlunda. Kristdemokraterna gjorde ett succéval med 6,4 procent, opinionsmätningarna efteråt pekar på ännu bättre siffror och Ebba Busch Thor toppar förtroendemätningarna för partiledarna.

– Hon delar på guldplatsen med Stefan Löfven, säger Johan Ingerö, presschef hos Kristdemokraterna.

Han berättar att sedan Januariavtalet blev officiellt har det strömmat in nya medlemmar till partiet, bara på en vecka tillkom 1 500 nya medlemmar och Johan Ingerö målar upp bilden att partiet lockar som aldrig förr. Mycket beroende på hållningen i regeringsfrågan.

Vilka är det som strömmar till, det kan väl inte vara frikyrkliga väljare som ofta ses som partiets kärnväljare?

– Jag vet inte, men min känsla är att vi har breddat oss. Vi har nått väljare som vi inte nått förr. Vi har blivit ett närliggande alternativ för allmänborgerliga väljare, säger Johan Ingerö.

Att det finns en rädsla att rösta på eller gå med i partiet på grund av "Krist" i partinamnet tror han inte är avgörande.

– Vi har gjort bra och mindre bra val med det här namnet. Vi har dömts ut gång efter annat. Men allt kokar ner till om folk gillar politiken och om man känner tilltro till våra företrädare.

– En och annan bryr sig säkert om vad vi heter, men det är inte något som avgör. Kristdemokratin står och faller med dess idéer, inte dess namn.

Läs mer | ”Kristdemokraterna håller på att förlora sin själ”

Ebba Busch Thor gav framgång

Marcus Jonsson var tidigare chefredaktör för den KD-nära tidningen Poletik, och jobbar som kommunikationschef för Pingst FFS.

Varför går det bra för KD just nu?

– Det finns oftast många orsaker till om ett parti går upp eller ner. Men Ebba Busch Thors medverkan till framgången i valet är satt utom all tvivel. Det politiska budskapet har också blivit och varit tydligt.

Marcus Jonsson pekar ut familjepolitiken i kombination med en ny sorts feminism som två frågor som banat väg för framgången. Men tar också upp en psykologisk faktor som ligger väl till hands just nu.

– När ett parti växer, då attraherar det människor.

Slår ned bopålarna

Marcus Jonsson vill också poängtera att det pågår en stor förändring inom svensk borgerlighet just nu, då C och L går åt ett håll, KD och M åt ett annat.

– I detta dramatiska skede ser du att Kristdemokraterna ökar. Ebba Busch Thor sa under valrörelsen att partiet är en garant för ett maktskifte och har sedan stått för detta. Det tror jag belönas.

Men nu är det inte bara väljargrupper som flyttar på sig, människor går även med i partiet. KD:s uppgång handlar om mer än flyktiga opinionsvindar.

– Här slår människor ned sina bopålar, rent politiskt, säger Marcus Jonsson.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar