23 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Bahja tar hand om barnbarnen – efter sonens död

Islamiska statens krigare förde bort den vuxna sonen inför hennes ögon. Därefter avrättade de honom. Nu tar Bahja Fadhil Muhammed hand om de fyra barnbarnen.

1 av 5

Hawiga utanför oljestaden Kirkuk är det område som Islamiska staten, IS, lämnade allra sist i norra Irak. I en liten by ute på landsbygden stannade bara fyra-fem familjer kvar när IS belägrade området 2014. Men i dag bor cirka 300 familjer i byn igen, i princip alla har återvänt.

Sonen fördes bort

Bahja Fadhil Muhammed är farmor och klädd i traditionella muslimska kläder. Hon sitter ner tillsammans med männen i byn, på den tjocka golvmattan framför den lilla värmekaminen i samhällets gemensamma samlingssal. Hon berättar vad hon varit med om.

Hennes vuxna son och fyrbarnspappan Atiye Yasin fördes bort av IS-krigarna sensommaren 2017, bara ett par månader innan terroristerna tvingades lämna området i oktober samma år.

– Jag var inne i moskén när jag såg hur IS kom och tog honom. De förde bort honom, och via andra har vi hört att han blev avrättad. Två-tre dagar senare kom de tillbaka och brände hans bil här utanför huset, berättar Bahja Fadhil Muhammed.

Läs mer: Få kristna har återvänt till sönderbombat Mosul

Skickade iväg familjen

Att förlora en son måste vara det värsta som kan hända en mamma. Hon nickar. Sonen hade varit med i de irakiska säkerhetsstyrkorna, och någon delade information till IS om detta.

Atiye var en av dem som hade stannat kvar i byn när IS kom. Han hade själv byggt det fina stenhuset de bodde i, och vill inte att IS-terroristerna skulle ta det i besittning. Han var samtidigt mån om sin familj och skickade iväg frun och de fyra barnen och sin mamma till säker ort.

Läs mer: ”Vi är rädda för att IS ska återvända”

Sotmärken efter elden

Bahja Fadhil Muhammed visar runt i det helt tomma stenhuset, med sot-märken efter elden på väggarna ända upp till taket. Det ligger krossad sten på golven och fönsterrutor saknas. Alla möbler och annat lösöre därinne stals av IS-soldaterna. Ett par av barnbarnen och deras mamma följer med. De bor numera ihop med farmodern i familjens gamla hus, beläget precis intill det nybyggda. Bahja är själv sjuk, men tar stort ansvar för de yngsta i familjen.

På baksidan står sonens utbrända och rostiga bil kvar på gräset.

– Mina barnbarn behöver gå i skolan, säger hon.

Hur hon överlever? Tack vare ytterligare en son som arbetar i Mosul och skickar hem pengar till dem varje månad.

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar