Nyheter

Bahja tar hand om barnbarnen – efter sonens död

Islamiska statens krigare förde bort den vuxna sonen inför hennes ögon. Därefter avrättade de honom. Nu tar Bahja Fadhil Muhammed hand om de fyra barnbarnen.

1 av 5
###

Hawiga utanför oljestaden Kirkuk är det område som Islamiska staten, IS, lämnade allra sist i norra Irak. I en liten by ute på landsbygden stannade bara fyra-fem familjer kvar när IS belägrade området 2014. Men i dag bor cirka 300 familjer i byn igen, i princip alla har återvänt.

Sonen fördes bort

Bahja Fadhil Muhammed är farmor och klädd i traditionella muslimska kläder. Hon sitter ner tillsammans med männen i byn, på den tjocka golvmattan framför den lilla värmekaminen i samhällets gemensamma samlingssal. Hon berättar vad hon varit med om.

Hennes vuxna son och fyrbarnspappan Atiye Yasin fördes bort av IS-krigarna sensommaren 2017, bara ett par månader innan terroristerna tvingades lämna området i oktober samma år.

– Jag var inne i moskén när jag såg hur IS kom och tog honom. De förde bort honom, och via andra har vi hört att han blev avrättad. Två-tre dagar senare kom de tillbaka och brände hans bil här utanför huset, berättar Bahja Fadhil Muhammed.

Läs mer: Få kristna har återvänt till sönderbombat Mosul

Skickade iväg familjen

Att förlora en son måste vara det värsta som kan hända en mamma. Hon nickar. Sonen hade varit med i de irakiska säkerhetsstyrkorna, och någon delade information till IS om detta.

Atiye var en av dem som hade stannat kvar i byn när IS kom. Han hade själv byggt det fina stenhuset de bodde i, och vill inte att IS-terroristerna skulle ta det i besittning. Han var samtidigt mån om sin familj och skickade iväg frun och de fyra barnen och sin mamma till säker ort.

Läs mer: ”Vi är rädda för att IS ska återvända”

Sotmärken efter elden

Bahja Fadhil Muhammed visar runt i det helt tomma stenhuset, med sot-märken efter elden på väggarna ända upp till taket. Det ligger krossad sten på golven och fönsterrutor saknas. Alla möbler och annat lösöre därinne stals av IS-soldaterna. Ett par av barnbarnen och deras mamma följer med. De bor numera ihop med farmodern i familjens gamla hus, beläget precis intill det nybyggda. Bahja är själv sjuk, men tar stort ansvar för de yngsta i familjen.

På baksidan står sonens utbrända och rostiga bil kvar på gräset.

– Mina barnbarn behöver gå i skolan, säger hon.

Hur hon överlever? Tack vare ytterligare en son som arbetar i Mosul och skickar hem pengar till dem varje månad.

Thomas Österberg

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig