Nyheter

De belönas för texter om förintelseöverlevare

Två skrivande personer får ta emot 2019 års upplaga av Micael Bindefelds stipendium till minnet av Förintelsen.

Stipendiaterna Natalie Verständig och Anders Rydell har båda förmedlat berättelser från Förintelsens överlevare. Natalie Verständiger i form av en roman baserad på hennes morfar Samuels livsöde och Anders Rydell och förlaget Novellix som spridit tidigare oöversatta noveller skrivna av människor som överlevt de nazistiska utrotningsförsöken under Andra världskriget.

De båda bokprojekten delar på årets Bindefeld-stipendium och får 200 000 kronor vardera för att finansiera distribution av böcker till skolor i hela Sverige. Stipendiet delas ut den 27 januari som är internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Utdelare är ärkebiskop Antje Jackelén och vid prisceremonin på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm kommer också statsminister Stefan Löfven att närvara.

I motiveringarna heter det bland annat:

"Med hjälp av fiktionens kraft och vittnesmålets autenticitet vidgar Natalie Verständig förståelsen för folkmordets konsekvenser. Genom föreningen Zikarons arbete tas boken nu ut till landets skolor och blir därmed ett nytt kapitel i den berättelse om Förintelsen som i dag förs vidare av tredje generationens överlevande."

"I nydanande form ges texterna nytt liv och erbjuder ögonblicksbilder av ett annars närmast oöverstigligt historiskt skeende. I händerna på en ny ungdomsgeneration blir de en genväg till kunskap, empati och en fortsatt levande historia." (Om Anders Rydell.)

Fler artiklar för dig