15 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Hon belönas för sina insatser för förintelseöverlevare

På Förintelsens minnesdag mottog Anja Brans det årliga 27:e januaripriset från Föreningen Förintelsens Överlevande.

Hon får det för sina insatser för förintelseöverlevare på Judiska hemmet där hon varit verksamhetschef i 20 år.

Priset är ett erkännande för Anja Brans hängivna engagemang för de överlevande, samt hennes outtröttliga arbete mot antisemitism, rasism och främlingsfientlighet. I motiveringen heter det bland annat att "Anja har skapat en varm och trygg judisk gemenskap för de boende på Hemmet. Genom hennes initiativ har personalen fått utbildning och information i judiska traditioner och om Förintelsen. De har även deltagit i resor till förintelselägren i Polen för att få en djupare förståelse för de överlevandes bakgrund så att omhändertagandet kunnat bli det bästa."

Priset, som är på 10 000 kronor, delades ut i Stockholms stora synagoga av föreningens ordförande Tommy Ringart. Priset har delas ut flera gånger förut och till senare års mottagare hör Gunnar Hökmark, Ola Larsmo, Helene Lööv och tidningen Expo.

27:e januaripriset från Föreningen Förintelsens Överlevande går till någon som målmedvetet arbetat mot antisemitism och främlingsfientlighet och som verkar för att bevara minnet av Förintelsen.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Nyheter