23 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

KD: Ledande politiker har ursäktat judehat i Sverige

"Den växande vågen av antisemitism har accepterats eller ursäktats av ledande politiker". Det skriver Ebba Busch Thor och Mikael Oscarsson i en debattartikel med anledning av Förintelsens minnesdag.

Debattartikeln publiceras i Expressen på dagen 74 år efter att koncentrationslägret i Auschwitz intogs och fångarna befriades. KD:s partiledare Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, som dessutom är ordförande för riksdagsföreningen Minnet av Förintelsen, beskriver en mörk bild av nutiden.

"Trots Förintelsen, trots att nazismens brott belysts mer noggrant än något annat folkmord, lever antisemitismen kvar", konstaterar de och radar upp olika exempel: Situationen i Malmö där judar lever under hot. Attacken mot synagogan i Göteborg. Judiska föreningen i Umeå som lagt ner sin verksamhet efter upprepade hot.

Busch Thor och Oscarsson ser skyldiga lite varstans på den politiska skalan. Utan namns nämnande pekar de ut riksdagsledamöter från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som "har stått på demonstrationer där det skanderats ''knivhuggningar av soldater'', ''frihetskrigare med kniv'' och ''krigare till Jerusalem''".

"Ledande politiker har menat att judar i Sverige bär ett ansvar för israelisk politik och en socialdemokratisk riksdagsledamot har tagit emot ett pris, som föreställde en karta med ett utraderat Israel, för sitt engagemang i Palestinafrågan", skriver de och fortsätter: "Talare med antisemitiska åsikter har bjudits in av SSU."

Även Sverigedemokraterna anklagas för att hålla personer om ryggen som gjort antisemitiska uttalanden eller "skämt". Speciellt gäller det när personerna anses "viktiga nog" för partiet.

"Antisemitismen finns i alla vrår. Den är det sammanhängande kittet mellan de tre extremismerna: vänsterextremismen, högerextremismen och islamismen. Därför måste vi agera hårt."

KD-debattörerna föreslår därför:

– Att lärares kunskap om hur extremism bemöts i klassrummet förbättras.

– Att Forum för levande historias uppdrag breddas, så att de också ska upplysa om islamismens illdåd.

– Att allt samröre med terrororganisationer kriminaliseras.

– Att medlemskap i och stöd till terrororganisationer straffas.

– Att politiska och religiöst motiverade brott prövas som terrorbrott av svenskt rättsväsende.

– Att skyddet av synagogor förbättras.

– Att synagogor och andra religiösa byggnader, ska kunna klassas som skyddsobjekt.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Nyheter