13 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Svenskar skriver öppet kravbrev till Kina

Sju svenska forskare och ex-diplomater kräver tillsammans med en stor grupp internationell grupp av likasinnade att Kina omedelbart friger två kanadensiska medborgare.

– Efter det att det kinesiska myndigheterna gripit dessa två kanadensare känns det tyvärr inte längre säkert att besöka Kina, säger Torbjörn Lodén, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, till SVT Nyheter.

Tillsammans med sinologen Fredrik Fällman och fem andra svenskar har han undertecknat det öppna brev där 143 personer, varav 27 diplomater och 116 forskare från 19 länder, kräver omedelbart frigivande av före detta diplomaten Michael Kovring och och affärsmannen Michael Spavor så att de kan återförenas med sina familjer. De två greps i december 2018.

Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Björn Skala, har också undertecknat det öppna brevet som uppmärksammats i New York Times.

– Vi är väldigt angelägna om att upprätthålla goda kontakter med Kina. Det vore fel att med tystnad acceptera de rättsövergrepp som pågår i olika riktningar, säger Björn Skala till SVT Nyheter.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Nyheter