20 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Irländskt lagförslag väcker israelisk ilska

Israeliska ledare är upprörda över ett lagförslag i Irland som vill kriminalisera försäljningen av israeliska produkter från Golanhöjderna, Östra Jerusalem och Västbanken.

Med röstsiffrorna 78-45 godkände underhuset i Irlands parlament på torsdagen förslaget.

Efter omröstningen skrev lagförslagets initiativtagare, den oberoende politikern Frances Black, på Twitter: "Irland kommer alltid att stå upp för internationell rätt + mänskliga rättigheter, och vi är ett steg närmare att skapa historia."

Enligt CBN News kallade samtidigt Israel omröstningen en "skam" och agerandet "ett tecken på hyckleri och antisemitism".

Stoppad delegation till Irland

På måndagen rapporterade israeliska Channel 12 att talmannen i Knesset hade bestämt att planerna på att skicka en delegation israeliska lagstiftare till Irland, inbjudna av irländska lagstiftare, skulle stoppas i protest mot det irländska parlamentets beslut.

Arutz Sheva skriver att den inställda resan är det senaste tecknet på de alltmer ansträngda banden mellan Israel och Irland.

Fem års fängelse

Israels ambassadör i Irland, Ophir Kariv, skrev nyligen på den irländska webbplatsen TheJournal.ie att ett godkännande av lagförslaget skulle innebära att Irland blir det mest extrema anti-israeliska, om än inte pro-palestinska landet, utanför Iran och Mellanöstern.

För att förslaget ska bli lag måste det passera ytterligare tre steg.

Men om det går hela vägen innebär det att alla som säljer eller importerar israeliska produkter från Golanhöjderna, Östra Jerusalem och Västbanken riskerar böter på upp till drygt 2,7 miljoner kronor eller fem års fängelse.

Tror inte på godkänd lag

Irlands utrikesminister Simon Coveney säger samtidigt i ett uttalande efter omröstningen att landet inte kan godkänna förslaget på egen hand eftersom de nationella lagarna styrs av Europeiska unionens handelspolitik.

"Om det skulle konstateras att Irland har brutit mot EU-lagstiftningen, något vi förväntar oss, skulle staten riskera potentiellt väldigt höga böter och rättsliga kostnader."

Han förklarar att de böter som kommissionen rekommenderar kan innebära engångsbelopp på över 16 miljoner kronor, plus dagliga böter.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter