Nyheter

Asia Bibi vann sista rundan mot hädelsestraffet

Asia Bibis frikännande dom står fast, meddelar Pakistans högsta domstol, i världens mest kända hädelsefall.

1 av 3

Säkerheten i Pakistans huvudstad Islamabad har stärkts i samband med att Högsta domstolen skulle fatta beslutet om prövningstillstånd i det uppmärksammade fallet Asia Bibi.

Hon dömdes till döden för snart tio år sedan, anklagad för att ha hädat mot islams profet Muhammed. Efter en lång väntan på dödsdomen landade till slut fallet i Högsta domstolen, som i oktober förra året frikände Asia Bibi med motivering att det inte fanns tillräckliga bevis mot henne.

Stora protester

Strax efter att domen presenterats lamslogs Pakistan av vildsinta protester, där gator fylldes av män som ville se den kristna kvinnan hängd. Efter tre dagar slöts ett avtal mellan regeringen och islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik (TLP) som orkestrerat motståndet. Där slogs fast att man skulle se över domen samt att Asia Bibi inte skulle tillåtas att lämna landet.

Nu kom det slutgiltiga beskedet. Domen kvarstår, Asia Bibi är frikänd.

Till skillnad från förra domslutet sitter nu ledarna för islamistpartiet TLP bakom lås och bom, åtalade för terrorbrott i samband med deras tidigare protestaktion. Men risken finns att protester blossar upp igen.

En människorättsaktivist i Lahore säger till Dagen att det ännu så länge är lugnt på gatorna i staden, men att man kan förvänta sig protester mot Högsta domstolens beslut.

Läs också: Premiärministern och 500 imamer ger Bibi sitt stöd

Advokat återvände

Asia Bibi försvarades ini det sista av sin advokat Saif ul Malook, som tvingades lämna landet i samband med att Högsta domstolens frikännande dom. Han har den senaste tiden befunnit sig i Europa, men väljer nu att återvända till Pakistan, trots en stark hotbild riktad mot sig.

Asia Bibis rättsfall har blivit en viktig symbol för religionsfrihet och hennes öde har engagerat människor runtom på jorden. Själv har hon suttit inlåst sedan 2010 och har aldrig uppträtt offentligt. Hon är en enkel bondkvinna från den pakistanska landsbygden som aldrig bett om att bli en symbol för religionsfrihet.

Vill hem

En rad västerländska länder har på rak arm erbjudit Asia Bibi asyl, men enligt hennes advokat drömmer hon inte om ett nytt liv i USA eller Europa. Snarare vill hon återvända hem till Punjab, delstaten hon kommer ifrån och som hon levt hela sitt liv ända tills hon åtalades för hädelse. Men troligtvis måste hon lämna landet av säkerhetsskäl.

Fler artiklar för dig