18 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

En av fyra har tagit en vit månad

En av fyra svenskar har tagit en vit månad minst en gång under de senaste två åren. Det visar en ny undersökning om svenskarnas alkoholvanor.

Undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 16 till 21 januari på uppdrag av ölbryggeriföretaget Carlsberg Sverige. Totalt ingick 1 594 personer i åldern 20 till 79 år i undersökningen.

Flera skäl ligger bakom varför så många väljer att helt avstå alkohol under en period.

Som nummer ett kommer att man vill vara mer hälsosam. Därefter följer "att komma i form", "jag ansåg att jag drack för mycket" och "jag ville se om jag klarade att helt avstå alkohol under en månad”. Som femte och sista förklaring anger de som svarat att de ville spara pengar.

Fler yngre avstår

Flest som haft en alkoholfri månad finns enligt undersökningen i åldersgruppen 20 till 29 år. Där är det 30 procent som uppger ett sådant beteende. Motsvarande siffra för gruppen 65 till 79 år är 20 procent, skriver Carlsberg i ett pressmeddelande.

Läs också: Nykterhetsrörelsen kritiserar KD för ja till gårdsförsäljning

En möjlig förklaring till att några beslutar sig för en vit månad just i början av ett nytt år kan vara ett internationellt fenomen som kallas "Dry January", Torra januari. Man vill börja året utan att tänka på alkohol.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter