Nyheter

Få kristna har återvänt till sönderbombat Mosul

20 kristna familjer har vågat sig tillbaka till Mosul i norra Irak efter att Islamiska staten, IS, lämnat området. Kyrkorna är förstörda och endast några få kan samlas till gudstjänst i den sönderbombade staden.

1 av 7
###

– Vi flydde, hals över huvud, och fick inte med oss någonting.

Minr Z Botros och hans fru, som är kristna, packade snabbt en väska när IS bombade Qaraqosh, en kristen förstad till tvåmiljonersstaden Mosul. Det var sommaren 2014.

Islamiska staten omringade området och sköt mot de kristna. Minr Z Botros flydde mitt i natten i en fullpackad bil i en karavan med över tusen andra bilar.

– IS hade släppt en bomb i centrum. Minst tre personer dog den natten, bland annat ett litet barn, berättar han.

Makarnas bostad och företag togs i beslag av IS-terroristerna, de stal ägodelarna och förstörde huset. Allt de jobbat för försvann över en natt.

–  Allra mest saknar jag vårt bröllopsfoto och våra fotoalbum. Allt är borta, säger Minr Z Botros, som i dag bor några mil bort i oljestaden Kirkuk.

Där har han bland annat fått hjälp av den evangeliska presbyterianska kyrkan i staden, och har i dag jobb som chaufför. Han är uppvuxen i Mosul och har nyligen varit hemma fyra dagar över jul i Qaraqosh och mött gamla vänner. 60-70 procent av invånarna i hans område har i dagsläget lämnat landet, säger han, och själv tänker han bli kvar där han finns nu.

– Det var väldigt roligt att träffa mina vänner, bland annat en vakt i kyrkan. Men jag kände samtidigt tragedi och ledsenhet. Många byggnader är skadade och raserade och inte återuppbyggda än, säger han.

Läs mer: Bahja tar hand om barnbarnen – efter sonens död

Känd som Nineve

Mosul är Iraks andra största stad och känd som Nineve från Bibelns tid, den stad dit profeten Jona inte ville ta sig. Mosul har allmänt brukat betraktas som den kristna minoritetens huvudstad i landet. När IS-terroristerna tog över makten var det första gången på 1600 år som kyrkklockorna inte längre hördes i staden. Assyrier, syrianer och kaldéer i den kristna ursprungsbefolkningen tvingades fly, liksom även många muslimer.

För IS var erövringen av Mosul en stor triumf i det självutnämnda jihadistiska kalifatet. På samma sätt gick luften ur terrorsekten när irakiska och utländska styrkor bombade ut IS-krigarna hösten 2017.

Hundratals lik i floden

Dagen kan i dag visa nytagna bilder från förödelsen i västra Mosul, där den gamla delen av staden är värst drabbad. I somras plockades dagligdags cirka 200 lik upp ur floden Tigris, som rinner genom staden. Flera massgravar har hittats där IS kallblodigt avrättade invånarna.

I samband med återtagandet av staden beräknas cirka 11 000 civila har dött i striderna samtidigt som stora delar av stadens invånare flydde för sina liv.

Läs mer: ”Vi är rädda för att IS ska återvända”

Hjälp­organisationer på plats

Joachim Kandie är ansvarig för brittiska kristna biståndsorganisationen Tearfunds arbete i Mosul, som har pågått sedan oktober 2018.

Han berättar om stor förstörelse i staden, men att människor nu långsamt börjar återvända, och att flera hjälp­organisationer är på plats.

– I västra Mosul är det värst. Här är byggnader och broar bombade och det finns en stor förstörelse. Många har förlorat familjemedlemmar och upplever stora trauman, och är fortfarande rädda. De upplever att Mosul inte är säkert, och att det kan finnas IS-sympatisörer kvar, berättar Joachim Kandie.

Hans organisation försöker nu hjälpa de återvändande av alla grupper med vatten, pengar till mat och förnödenheter, enligt särskilda kriterier, samt att komma igång med mindre företag för att kunna försörja sig.

Om det före Islamiska statens maktövertagande fanns cirka 35 000 kristna invånare i Mosul, och innan 2003 fanns cirka 60 000, är det i dag bara 20 kristna familjer kvar i staden, enligt uppgifter till Dagen. Många i den kristna minoriteten har flytt landet. Det talas om 45 kyrkor i staden som står tomma och förstörda, och där endast någon enstaka är i bruk.

Men också muslimer i Mosul har drabbats av terrorsekten. Arabiska åttabarnsfamiljen, med pappan Hakim Haji, flydde från staden 2015, efter att ha levt ett år med IS. I dag bor de i ett halvfärdigt stenhus i ett mindre samhälle i de norra delarna av landet. I Mosul hade familjen IS-soldaterna runtomkring sig och fick inte använda mobiltelefonen. Hustrun Najla’a Sarhan berättar att hon plötsligt tvingades att bära en heltäckande niqab.

– Situationen var fruktansvärd. Vi var rädda att gå utanför huset, och tänkte bara på att våra barn inte skulle få bli hjärntvättade av IS, berättar de för Dagen.

– Vi vågar ännu inte åka tillbaka. Västra Mosul är en spökstad, säger Hakim Haji.

Ger stöd till alla

Malath Baythoon, pastor i en evangelisk kyrka i Erbil några mil från Mosul, berättar att församlingen dagligdags reser in med två hjälpteam till den förstörda staden, och ger stöd oberoende av etnicitet och religion till framför allt sunnimuslimer.

– Hus är förstörda, människor döda, och familjer sönderslagna efter tre år med IS. De mår inte bra till sin kroppsliga hälsa, men också deras själar är djupt skadade. Vi försöker möta detta så mycket vi kan, säger Malath Baythoon.

Thomas Österberg

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig