Nyheter

Interreligiös fred tema på påveresa

Med starka känslor ser kristna på arabiska halvön fram mot påve Franciskus besök.

Påven anlände till Förenade arabemiraten på söndagskvällen lokal tid. Det är första gången ett överhuvud för den katolska kyrkan besöker det geografiska området för islams födelse.

De katolska påvarnas relation med arabvärlden har varit blodig genom historien. Men nu vill påve Franciskus vända blad och stärka banden mellan kristendom och islam.

– Jag är glad att få skriva en ny sida i historien om relationen mellan religionerna och bekräfta att vi är bröder, om än olika, säger han i ett inspelat meddelande inför besöket.

Firar utomhusmässa

Enligt katolska kyrkan lever nästan en miljon katoliker i Förenade arabemiraten, som har runt 9,5 miljoner invånare.

Läs också: Påven Franciskus tio viktigaste utmaningar

Cirka 135 000 troende väntas delta i tisdagens utomhusmässa i Förenade arabemiratens huvudstad Abu Dhabi. Där ska "Lolo Kiko" (farfar Francisco), som påven kärleksfullt kallas i Filippinerna, lägga ut texten om den historiska resans tema: inter-religiös fred.

Förenade arabemiraten är stolt över sin religiösa tolerans. Landet har åtta katolska kyrkor. Oman, Kuwait och Jemen har fyra vardera och Qatar och Bahrain en vardera .I det strikt sunnimuslimska Saudiarabien är däremot utövande av andra religioner än islam strängeligen förbjudet.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig