20 oktober 2021

En tidning på kristen grund



Nyheter

David Lega: Min farfar överlevde Förintelsen

Hans farfar överlevde Förintelsen och hans pappa flydde antisemitismen i Polen. Nu vill KD-politikern David Lega tillbaka till kontinenten för att i Europaparlamentet bekämpa den framväxande extremismen.

###

Han slog igenom som simmare, trots att han varken kan använda armar eller ben, och håvade in mängder med medaljer samt slog 14 världsrekord.

Men numera är David Lega mer känd som politiker, där han i två mandatperioder representerat Kristdemokraterna i Göteborgs kommun.

Dock finns det en skakande historia som döljer sig bakom politikern David Lega som sällan lyfts fram.

– Min farfar lyckades fly ghettot i Warszawa och överlevde Förintelsen, berättar han.

Förutom hans farfar lyckades två kusiner överleva nazisternas massmord av judar, men i stort sett hela David Legas släktträd raderades bort under andra världskriget.

Den lilla spillran som blev kvar har sedan spridits för vinden, till Israel, Frankrike och slutligen blev det också Sverige.

– Min pappa flydde senare till Sverige, år 1969, när den antisemitiska vågen kom tillbaka till Polen, berättar David Lega.

Judiska identiteten är viktig

Självklart har allt det här format honom som människa.

– När jag gjorde min Bar Mitzva frågade rabbinen mig varför jag gjorde den. ”För att Hitler inte ska få vinna” var mitt svar, berättar han.

Rabbinen var inte helt nöjd med svaret, eftersom han ansåg att det var ett negativt skäl.

– Och det hade han rätt i, säger David Lega lite lagom efterklokt.

Själv tillhör han inte de flitiga besökarna i synagogan, men säger att den judiska identiteten är viktig. Och numera handlar det inte bara om att ”Hitler inte ska få vinna”.

David Lega säger att det handlar om att han numera bottnar i att själv vilja bevara sin judiska identitet.

Han har varit med om mycket i livet, som funktionshindrad har han varit en pionjär, och nu siktar David Lega på något nytt. Tillsammans med Sara Skyttedal är han affischnamn för Kristdemokraterna inför det stundande Europaparlamentsvalet.

Årets val kommer, av allt att döma, präglas av att en högerpopulistisk och nationalistisk vind drar fram genom Europa. Symboliken, att som barnbarn till en Förintelseöverlevare ge sig in i EU-politiken, går inte att ta miste på.

– Kristdemokratin som rörelse grundades som motreaktion mot andra världskrigets fasor, förklarar David Lega.

– Hela EU-projektet har byggts upp av kristdemokrater, som ett fredsprojekt mot högerextremism.

Nu är hans budskap att han ska bekämpa nazism, fascism och nationalism.

Brandtal för EU-samarbetet

Under intervjun håller David Lega ett mindre brandtal för EU-samarbetet, där han beklagar Brexit och EU-skepsis och landar i att det är viktigt att påminna sig om varför EU grundades och varför unionen fortfarande behövs.

Samtidigt anklagas KD av en del för att närma sig SD här hemma i Sverige, hur går det ihop?

– Inget är mer fel, säger David Lega blixtsnabbt.

– Jimmie Åkesson är den som talar om ett närmande. Men det finns inte och det kommer aldrig att finnas ett konservativt block.

Ingen anpassning till SD

Däremot, säger David Lega parti­lojalt, ska KD gå fram med sin egen politik utan att vara rädd för om andra kan tänka sig stödja den.

– Men vi har aldrig anpassat våra förslag till SD.

David Lega menar också att det ligger i Stefan Löfvens intresse att klumpa ihop KD med SD, men själv drar han en knivskarp gräns.

När det handlar om att bekämpa populism och nationalism på EU-nivå finns det ytterligare en komplicerad dimension. Kristdemokraterna ingår, tillsammans med Moderaterna, i den stora partigruppen EPP som samlar en rad partier på den politiska högerkanten. Mest omtalat är Viktor Orbans parti Fidesz som anklagas för just högerpopulism och främlingsfientlighet.

Hur går det ihop?

– Jag tror att vi måste ta ett rejält grepp om EPP efter valet, säger David Lega.

– Det kan inte bara rulla på som det gör nu.

Själv skulle han gärna se att det ungerska partiet utesluts från EPP. Men det får bli en senare fråga för David Lega som ännu inte sitter i Europaparlamentet utan är lokalpolitiker i Göteborg.

Och att David Lega inte riktigt är varm i EU-kläderna än märks av att han i sina svar fortfarande utgår från den lokala och nationella politiken. När han ska exemplifiera något handlar det om att kristna scouter i Göteborg självklart ska få bidrag eller att det är olämpligt att Margot Wallström får fortsätta som utrikesminister då hon inte är välkommen att besöka Israel.

Vill bekämpa antisemitism

Så vad vill han då få uträttat i Europaparlamentet? Att säga sig slåss mot populism och extremism är en sak, men till slut måste det landa i något konkret.

David Lega säger själv att en av hans styrkor ligger i arbetet utanför mötesrummen, att koppla ihop människor och på så sätt få fart på arbetet.

Många som når framgång som politiker på EU-nivå har ofta bara en fråga de kämpar för, vilken skulle i så fall vara din?

– Jag tror att min fråga är bred, svarar David Lega då han lägger ut texten om att motverka extremism.

Här ingår också att bekämpa den växande antisemitismen i Europa. Och arbeta för ett erkännande av Seyfo, eller det armeniska folkmordet som det också kallas.

– Men jag vill också axla min föregångare Lars Adaktussons mantel och hans arbete för förföljda kristna.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter