07 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Israeliskt succéband hoppar av Eurovision

Gruppen The Shalva Band vill inte genrepa på sabbaten och kastar in handduken i musiktävlingen.

Sångarna är blinda och trummisen har Downs syndrom. The Shalva Band, åttamannabandet där samtliga har någon form av funktionsnedsättning, har charmat en hel nation.

Nyligen gick de till final i talangtävlingen Rising star där vinnaren slutligen ska få representera Israel i Eurovision, en tävling som i år hålls på hemmaplan i Tel Aviv.

Firar sabbat

Men Eurovision-drömmarna fick ett snöpligt slut. I bandet finns ortodoxa judar och när det blev uppenbart för dem att de skulle tvingas avbryta sabbaten valde de att dra sig ur tävlingen. Eurovision avgörs visserligen på lördagskvällen, när sabbaten är slut, men enligt tävlingsreglerna måste samtliga artister även medverka på genrepet dygnet innan, rapporterar Religious News Service.

Blir mellanakt

Många israeler har vädjat till tävlingsledningen för att ändra reglerna eller hitta någon annan form av lösning. 11 000 namnunderskrifter har kommit in, men tävlingsledningen var inte villig att göra något undantag för judar som ville helga vilodagen.

Men det ser ut som att ändå någon form av kompromiss kommer att uppnås. The Shalva Band kommer inte att tävla för Israel i Eurovision, men mycket tyder på att de i stället kommer bli musiktävlingens mellanakt.

Nöjda ändå

Shalva är en organisation i Israel som på olika sätt jobbar med människor med funktionsnedsättning. Bandet som nu gör succé startade inom ramen för ett terapeutiskt arbete, men det ser nu ut att bli mycket mer än så.

Även om The Shalva Band inte kommer att tävla i Eurovision har de ändå nått sitt mål, de har brutit ned fördomar och visat att alla människor kan förverkliga sina drömmar.

"Ingen kunde vara stoltare än oss över den fantastiska resa som Shalva Band har gjort, en resa som ännu bara är påbörjad", säger bandet själv i ett skrivet meddelande i samband med att de inte ställer upp i Eurovision.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter