04 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Man som attackerade Thomas Ardenfors gripen

Den man som nyligen attackerade den kristne politikern Thomas Ardenfors har gripits och är skäligen misstänkt för misshandel.

I måndags i förra veckan blev Thomas Ardenfors, moderat kommunpolitiker i Sollentuna, slagen i magen av en man på Turebergs torg i Sollentuna. Mannen var missnöjd med att busstorget inte var plogat.

Efter attacken försvann mannen från platsen men greps dagen efter av polisen.

– Jag råkade stöta på honom inne i Sollentuna centrum en andra gång. När han såg mig viftade han och skrek men blev direkt omhändertagen av vakter, berättar Thomas Ardenfors för Dagen.

Ont i ryggen

Enligt tidningen Mitti.se är mannen skäligen misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd och ofredande. Ärendet har lämnats över till enheten för demokrati- och hatbrott inom Stockholmspolisen.

Efter det inträffade har Thomas Ardenfors personskydd, men han vill inte gå in på några närmare detaljer. Han har fortfarande ont i ryggen efter attacken och kan inte träna som han brukar.

– Det känns som att ryggen håller på att läka, så det kommer säkert att ordna sig.

Öppenhet i fara

Däremot har händelsen satt igång tankar kring hur det politiska engagemanget påverkar hans liv. Han har familj med fru och barn.

– En sådan här händelse väcker ju många frågor. Vad leder den till? Är detta det nya normala? Måste jag som politiker vänja mig vid att gå omkring och titta mig över axeln när jag vistas i offentliga miljöer?

Läs mer: Thomas Ardenfors blev fysiskt attackerad

Och han ser inte på saken bara för egen del, utan i ett vidare perspektiv som en fara för demokratin och det öppna samhället.

– Ett inlägg på Facebook häromdagen från en vän smärtar mig mycket. Hon skrev att hon vill engagera sig politiskt men måste fundera ett varv till när sådant här händer.

– Om konsekvensen blir att människor inte vågar ta på sig offentliga uppdrag är vi illa ute. Då är vi på ett sluttande plan.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter