Nyheter

L vill flytta ambassad till Jerusalem

Liberalerna vill fullt ut erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad.

1 av 2

Liberalernas riksdagsgrupp anser att Sverige bör flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, rapporterar Ekot. Gruppen var enig i sitt beslut.

– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Liberalernas utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm, som dock inte kan uttala sig om vad "en lämplig tidpunkt" är.

SD och KD eniga

Efter motioner från både sverigedemokrater och en kristdemokrat har den framtida platsen för den svenska ambassaden i Jerusalem blivit en fråga för riksdagen. På torsdag ska utrikesutskottet yttra sig, och där kommer Liberalerna att stödja det förslag som KD-ledamoten lagt om en flytt på sikt.

USA-flytt

Förra våren flyttade USA sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det var ett mycket omstritt beslut, då Jerusalems status är en av knäckfrågorna i den komplexa Israel-Palestina-konflikten.

Fler artiklar för dig