Nyheter

Alla hjärtans dag mer kommers än helgon

Geléhjärtan och röda rosor. Det handlas en hel del kärleksfulla, eller pliktskyldiga, gåvor i dag, på Alla hjärtans dag. Men egentligen började det med ett helgon.

Vem Sankt Valentin egentligen var är svårt att veta säkert. Det finns åtminstone tre kristna martyrer som levde under 200- och 300-talet som bär namnet, men inte mycket mer konkret information.

Det är också anledningen till att katolska kyrkan har slutat fira den 14 februari som en officiell helgondag. 1969 förekom nämligen en allmän utresning av helgon byggda på legender ur kyrkans helgonförteckning.

Förbjudet viga kristna par

Huruvida martyren och prästen Valentin var en särdeles kärleksfull och romantisk person förtäljer inte historien. Men enligt legenden ska hans brott ha varit att han vigde unga kristna par. Han valde martyrdöden framför att avsäga sig sin kristna tro och halshöggs den 14 februari år 269 efter Kristus.

Spåren av martyren Valentin syns fortfarande tydligt varje år i mitten av februari. Svenskarna köper bland annat över fyra miljoner röda rosor denna dag. Och det var också blomsterhandeln som införde traditionen av det som kom att kallas "Alla hjärtans dag" i Sverige.

Parades ihop på skoj

Varför dagen kommit att kopplas samman med romantisk kärlek finns det olika teorier om. I medeltidens England, Skottland och norra Frankrike fanns en sedvänja att i februari, genom lek och dans, para ihop ungdomarna två och två inför våren och sommaren. Det var också under medeltiden som seden med att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin älskade uppkom, vilken utvecklades till att bli populära "Valentinkort" på 1800-talet.

Det finns även en folklig föreställning om att fåglar just i mitten av februari sökte och fann sin partner.

I Sverige satte sig traditionen som vi känner den i dag, med blommor och choklad, först på 1960-talet. Det var kommersiella intressen som såg potentialen och lanserade konceptet. Och än lever traditionen starkt, om man får tro försäljningssiffrorna.

Fler artiklar för dig