07 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

De ser till idrottarnas ande och själ under Åre-VM

Efter ett 25-tal VM och flera OS är Jörg Walcher ett välkänt ansikte bland många aktiva vinteridrottare. Under alpina VM i Åre har han fullt upp. – Jag har inte tråkigt en enda sekund, här finns hur mycket som helst att göra, säger han och skrattar.

Alpina VM i Åre går mot sitt slut. Två intensiva tävlingsveckor är snart avklarade. För den 45-årige österrikaren Jörg Walcher har det varit ett intensivt mästerskap. Han jobbar med kaplanskap i sin organisation Beyond Gold.

Det är hans uppgift att till exempel lyssna när de aktiva vill prata om problem eller besvikelser av privat karaktär. Han anordnar också kristna andakter, så kallad chapel service, dit de aktiva kan komma.

– Under de stora mästerskapen är det viktigt att det finns platser där atleterna kan få lugn och ro, en fri zon dit medierna inte har tillträde. Och där kommer vi in i bilden, säger han till Dagen.

Själv elitidrottare

Jörg Walcher vet vilka behoven är för han har själv idrottat på elitnivå. Efter en karriär som snowboardåkare har han sedan 2003 arbetat som idrottskaplan. I Åre har han dubbla roller, dels som en kaplanresurs för alla team, dels som ledare inom Bolivias team.

– Att det finns någon att prata med är uppskattat bland de aktiva. Det lättar på de spänningar, den prestationsångest och oro som de ibland känner och gör det lite lättare att fokusera på själva tävlandet.

I Åre var Mattias Ottestig, generalsekreterare på Kristen idrottskontakt, en organisation som bygger broar mellan kyrkan och idrottsrörelsen i Sverige, med och hjälpte till under första veckan.

– Jag lärde känna Jörg vid skid-VM i Falun 2015 och sedan träffades vi i Lahtis för två år sedan. Jag är med mest för att se och lära. Krik vill satsa mer på kaplanskap och därför är det värdefullt att få en sådan möjlighet, säger Mattias Ottestig.

– Kaplanskap bygger mycket på personliga relationer och sådant tar tid att bygga upp, konstaterar han.

Stort förtroende bland idrottarna

Efter femton år i branschen har Jörg Walcher många kontakter och ett stort förtroendekapital bland vinteridrottare. Och han tycker att det fungerat bra i Åre.

– Jag har mötts av öppna dörrar och öppna hjärtan och är faktiskt lite förvånad över att många idrottare som jag inte känner sedan tidigare, varit så öppna och visat ett så stort intresse för det vi gör. Det är glädjande.

Jörg Walcher växte upp i Schladming i Österrike och kom till tro som 22-åring. Detta efter att han blivit inbjuden av en vän till en gudstjänst i kyrkan.

– Min pappa hade alkoholproblem och min familj var trasig. Mina föräldrar, som hade varit skilda i tretton år, gifte om sig. Gud upprättade hela min familj, berättar han.

På väg till nästa uppdrag

Alpina VM i Åre avslutas på söndag. Jörg Walcher lämnar Sverige dagen innan för att hinna hem till Schweiz där han bor och packa om till nästa uppdrag som kaplan. VM i nordisk skidsport inleds den 19 februari i Seefeld, Österrike.

– Min fru Jaqueline, som varit simhoppare på elitnivå, följer med dit. Hon har varit hemma med våra tre barn medan jag varit i Åre. Hon har börjat känna lite på att vara kaplan, vilket är bra. Det är roligt att jobba tillsammans.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter