04 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

"Jag tycker att livet måste vara det viktigaste"

Under seminariet med psykiatern och dödshjälpsexperten Mark S Komrad, just nu på Sverigebesök, ställde Dagen frågor till några av de som lyssnade.

1 av 2

Per Eriksson:

Vad tyckte du om föreläsningen?

– Det var väldigt intressant. Jag är beteendevetare, och det var intressant att lyssna på det som handlar om läkarvetenskapen och lägga det till frågan om en allmän moralisk fråga. Människans rätt att själv bestämma över sitt liv är lite grand en annan fråga än den om hur läkarvetenskapen ska ställa sig till detta.

Är du för eller emot dödshjälp generellt?

– Det har jag nog inte riktigt kommit fram till än. Det är inte helt lätt. Jag har fascinerats av det starka fördömandet i samhället av självmord. Varifrån kommer det starka fördömandet som samhället och ibland religionen står för? Jag tror att det handlar om våra rädslor och vårt eget ansvar.

Andreas Green:

Vad tyckte du om föreläsningen?

– Mycket intressant. Det är ju frågor som ligger i tiden och som man måste våga diskutera, och sätta ord på. Jag är här i egenskap av privatperson, utifrån att jag själv har brottats mycket med de här frågorna. Till vardags jobbar jag en del partipolitiskt och i kyrklig verksamhet.

Är du för eller emot?

– Jag är generellt emot. Jag tycker att livet måste vara det viktigaste. Och att man ska ges möjlighet att leva, att man tar livet på allvar från att det blir till tills att det tar slut.

– Jag tycker att vi pratar alldeles för lite om denna fråga. Den är väldigt känslig. Det är en fråga där det kanske inte finns något rätt och fel, och man måste respektera att människor har olika uppfattning. Men varje människa måste nånstans ta sig an den och ställa sig frågan: var står jag själv? Det viktigaste är att inte fördöma någon, utan att våga hålla frågan vid liv, våga prata om det.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter