01 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kidnappare dödade nigeriansk präst

En nigeriansk präst i Anglikanska kyrkan kidnappades i förra veckan tillsammans med sin hustru, tre barn och två svägerskor. Två dagar senare hittades prästen död, medan resten av familjen fortfarande hålls fången.

Det är den Anglikanska kyrkans nyhetsbyrå, ACNS, som skriver om händelsen. Enligt rapporter från Nigeria kidnappades prästen Anthony Idris Jata''u tillsammans med sin familj på torsdagen i förra veckan. På lördagen hittades Jata''u död vid en vägkant.

Enligt nyhetsbyrån finns inga officiella uppgifter som bekräftar uppgifterna men på flera bloggar och i sociala media har en bild på den döde prästen förekommit. En anonym källa säger till en nigeriansk tidning att kidnapparna, som fortfarnade håller prästens fru, barn och svägerskor fångna, har krävt motsvarande drygt 200 000 svenska kronor i lösensumma.

– Det är en panikkänsla bland församlingsmedlemmarna medan tiden bara går. Ingen vet vad ska hända här näst. Säkerhetsmyndigheterna är medvetna om fallet, men det finns ingen informatin, säger källan till tidningen Punch.

Anglikanska kyrkans högste ledare, Justyn Welby, ärkebiskop av Canterbury, uttryckte oro till kyrkans nyhetsbyrå.

– Mina böner är med pastor Anthonys familj som nu sörjer medan de alltjämt är i fångenskap och stor fara. Må Gud närma sig dem i tröst och ge dem den frihet och rättvisa som de så väl behöver, sade Welby.

Kidnappningen skedde i delstaten Sokoto i Nigerias nordvästra hörn och är ett starkt muslimskt fäste.

Kidnappningar är vanligt förekommande i Nigeria. Senaste i december kidnappades en biskop och släpptes efter fem dagar i fångenskap.

Fler artiklar från Nyheter