27 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Utredning om asylsökande konvertiter skjuts upp

Det är ännu oklart om det finns en majoritet i riksdagen för att snabbutreda konvertiternas situation. Nu kallar partierna in Migrationsverket efter att frågan bordlades på torsdagen.

Blir det en snabbutredning av asylsökande konvertiters situation? Svaret skulle komma på torsdag förmiddag i samband med att Socialförsäkringsutskottet hade sammanträde. Men Hans Eklinds (KD) utskottsinitiativ fick varken tumme upp eller ned, utan ärendet bordlades.

– Det var en majoritet som ville ha det så, säger Hans Eklind till Dagen, strax efter att utskottsmötet var slut.

Vill höra Migrationsverket

– Vi kommer nu fortast möjligt att kalla in Migrationsverket för att få en redogörelse för hur man hanterar konvertitärenden.

Först efter det kommer beslut tas om frågan ska snabbutredas, något som KD driver och söker en riksdagsmajoritet för via utskottet.

– Det fanns de som ville stötta vårt initiativ och de som ville motstå det, säger Hans Eklind, som inte får gå in i detaljer förrän frågan är avklarad.

Glaset är halvfullt

Men att frågan bordläggs vill han ändå se som något positivt.

– För mig är glaset halvfullt. Det finns en majoritet i utskottet för att man inte kan avvisa det här. Några av de stora partierna hade kunnat avslå det här initiativet, säger Hans Eklind.

Han redogör själv för han i utskottsmötet berättade om en asylsökande som ska utvisas inom kort, trots att personen gått bibelskola, arrangerat bönemöten, gått lärjungautbildning och har missionerat bland persisktalande.

– Han bedömdes inte som genuint kristen och ska utvisas till Afghanistan, dit man alltså inte utvisar kristna enligt Migrationsverket.

Hans Eklind säger att han nu kommer att fortsätta arbeta med frågan på olika sätt. Bland annat har han kopplat in advokater och jurister som är experter på migrationsfrågor för att anordna ett miniseminarium om konvertiters situation.

Tanken är att politikerna i utskottet även ska få lyssna in andra röster, inte bara Migrationsverket, inför att frågan tas upp igen på nytt.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter