17 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Hundra Jehovas vittnen åtalas i Ryssland

Drygt 100 Jehovas vittnen i Ryssland står åtalade för att ha organiserat, finansierat eller deltagit i religiös verksamhet, skriver Forum 18. Samtidigt rapporteras att en grupp Jehovas vittnen har torterats.

1 av 3

Religionsfrihetsorganisationen Forum 18 har tidigare slagit larm om att till exempel kristna bönemöten och gudstjänster, har blivit domstolsärenden. Detta på grund av att sådan verksamhet betraktas som missionsaktiviteter av de ryska myndigheterna.

Den här gången är Jehovas vittnen måltavla. Totalt rör det sig om 116 personer som är under utredning för påstådd religiös aktivitet, skriver Forum 18. Majoriteten av dessa utreds för, som det heter, ”upprepade aktiviteter”.

”Trots att Jehovas vittnen är pascifister utförs ingripandena ofta av tungt beväpnad kravallpolis, eller av trupper från nationalgardet”, skriver Forum 18 som är en skandinavisk kristen organisation som bevakar religionsfrihet i östländerna.

Nu kommer också uppgifter om brutala metoder mot ”minst sju” Jehovas vittnen i staden Surgut i Sibirien.

– Männen kläddes av nakna, påsar tejpades fast över deras huvuden. Deras händer bands, de blev slagna på fingrarna, nacken och fötterna, berättar Jarrod Lopes, talesperson för Jehovas vittnen i New York, för The Moscow Times.

Hotades med vapen

Han berättar att vatten hälldes över männens huvuden och att de hotades med vapen. Allt i syfte att skrämma. Männen uppmanades att avslöja information om Jehovas vittnens verksamhet, ledarskap och liknande.

Jaroslav Sivulskij vid Jehovas vittnens Europaorganisation kallar handlingen ”ett desperat och förfärligt försök av ryska myndigheter att pressa fram bevis för påstådd kriminell verksamhet”.

Förföljelserna mot Jehovas vittnen i Ryssland är ett direkt resultat av Högsta domstolens beslut i april 2017 att förbjuda Jehovas vittnen.

Den ryska staten pekar ut Jehovas vittnen som extremister och sedan dess har hundratals Jehovas vittnen flytt från landet. Totalt beräknas antalet vittnen vara cirka 175 000 i landet.

Första gången Jehovas vittnen registrerades under rysk lag var 1991 efter att Sovjetunionen fallit. Jehovas vittnen har dock verkat i landet sedan slutet av 1800-talet.

Ledare: Religionsfrihet på undantag i Ryssland

Läs mer: Danskt Jehovas vittne döms för extremism

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter