Nyheter

Aftonbladet-skribent: Släng ut gudstjänster från SVT

Aftonbladets kolumnist Lena Mellin går till hårt angrepp mot gudstjänsterna i SVT. ”Det är omodernt. Förlegat. Passé”, skriver hon. Men hon får starkt mothugg.

1 av 2

Aftonbladets mångåriga medarbetare Lena Mellin har retat upp sig på förekomsten av kristna uttryck i SVT.

Och på att dess företrädare predikar om ”det levande ordet” – vilket är kyrkoårets tema denna söndag.

Avskaffad statskyrka

I en krönika på Aftonbladet pekar hon på att statskyrkan är avskaffad sedan decennier, och att över 40 procent inte är medlemmar i Svenska kyrkan.

Samt att en halv miljon människor definierar sig själva som muslimer.

”I en inte alltför avlägsen framtid kommer mindre än hälften vara med i hela folkets kyrka”, skriver hon och syftar på den nedåtgående medlemskurvan.

"Som om det var 1940"

Den rimliga konsekvensen av detta är, menar Mellin, att helt och hållet ta bort Svenska kyrkans aktiviteter i public service.

”Sveriges television och Sveriges radio sänder gudstjänster och helgmålsringningar som om det fortfarande var 1940. Då var Sverige betydligt enhetligare, dessutom hängde staten och kyrkan fortfarande ihop”.

Får mothugg

Men Mellin får brett mothugg i kommentarsfälten.

”Att det är 40 procent som inte är med i kyrkan? Jaha, ska då de andra 60 procent rätta sig efter minoriteten? Jag hoppas att detta är ett för tidigt aprilskämt. Public service ska bevaka saker som är i allmänhetens intresse”, skriver signaturen ”Skåning”.

Signaturen ”Kjell” är inne på samma spår:

”Hur många timmar sport, bakning och matlagning är det inte? Det finns ingenting som intresserar alla. Andlighet måste ha sin plats den med i detta hårda samhälle. Majoriteten av oss har en tro av något slag”, skriver han.

Även "Mellon" ogillar hennes resonemang.

"Nä Lena Mellin, jag håller inte med dig. Det är valfritt att titta eller inte. Säg någon sammanslutning som har sex miljoner medlemmar i Sverige?", skriver personen.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Aftonbladet blottar stor okunskap

Fler artiklar för dig