Nyheter

Vasaloppet engagerar hela församlingen

Snart kan Equmeniaförsamlingen Fridhemskyrkan i centrala Mora pusta ut. Årets mest intensiva vecka är slut. Genom engagemanget för Vasaloppet gör församlingen både en insats för alla åkare och bidrar till bygden. – Vi vill ta hand om och hjälpa människor, säger Eva Reither, före detta pastor i församlingen, till Sändaren.

I flera år har Fridhemskyrkan varit en naturlig mötesplats för Vasaloppsåkare. Det som började med att de inkvarterade skidåkare i kyrkans lokaler har nu vuxit till ett arbete som också innebär att kyrkan ansvarar för Vasaloppets räddningstjänst. Om en åkare skadar sig eller blir sjuk under loppet är det församlingsmedlemmar från Fridhemskyrkan som rycker ut med skotrar och ansvarar för transport till sjukvård.

Dessutom ingår det i Räddningstjänstens uppdrag att följa de sista åkarna in i mål. Det gör de genom att lysa skidspåren och peppa åkarna att orka den sista biten.

Läs mer: Nya biskopen laddade med Öppet spår

Höjdpunkt för församlingen

Fridhemskyrkan består av 71 medlemmar och så gott som alla är engagerade i Vasaloppsarbetet, i allt från frukostservering till Räddningstjänst. Eva Reither arbetade tidigare som pastor i församlingen, men har fortsatt sitt ideella engagemang efter pension. Vasloppet är en höjdpunkt för församlingen.  – Det en finns en kristen tanke i det vi gör. Församlingen är ju en räddningstjänst, vi vill ju rädda människor. Till både ande, kropp och själ, säger Eva till Sändaren. 

Läs mer: “Ski-in-vigslar” under årets Vasalopp. 

Fler artiklar för dig