14 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Israelisk månlandare tog selfie i rymden

Det israeliska rymdprojektet med månlandaren Beresheet, som ska gör Israel till det fjärde landet på månen, har skickat en selfie hem från rymden.

På tisdagen publicerade det privata rymdföretaget SpaceILs en selfie som deras månlandare Beresheet tagit med jorden i bakgrunden på 37 600 kilometers avstånd.

"Det här är det mest avlägsna fotografi som tagits av ett israeliskt instrument", konstaterar företaget.

"Israels folk lever"

På bilden syns också en affisch med Israels flagga och frasen "Ett litet land, stora drömmar". Dessutom finns uttrycket "Israelis folk lever" skrivet på hebreiska . Tanken bakom att ha det hebreiska uttrycket med är enligt företaget ett sätt att koppla ihop teknologiska landvinningar med sionism, arv och historia.

"På så sätt blir Beresheet-projektet ett nationellt projekt", skriver företaget.

Fjärde landet på månen

Farkosten sköts ut i rymden i slutet av februari och ska landa på månen den 11 april. Efter stormakterna USA, dåvarande Sovjetunionen och Kina blir Israel därmed det fjärde landet som genomför denna rymdbedrift. Det är den första privatbyggda månlandaren, finansierad av donatorer, och den hittills minsta (160 kilo) och billigaste (100 miljoner dollar).

Läs mer: Israel fjärde landet på månen

Beresheet är hebreiska för "i begynnelsen" och namnet på den första delen av judendomens Tora, eller Första Moseboken.

Nanoversion av judiska Bibeln

I bagaget finns teknisk utrustning för att mäta månens magnetfält – men också en tidskapsel med en bland annat en nano-version av den judiska Bibeln (Gamla testamentet) och den judiska ”Resenärens bön”.

I tidskapseln finns dessutom Israels självständighetsdeklaration och nationalsång, barnteckningar, ett budskap från Israels tidigare president Shimon Peres samt minnen upptecknade av en överlevande från Förintelsen.

Fler artiklar från Nyheter