20 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Vatikanen skakas av en ny skandal

Boken "In the Closet of the Vatican" avslöjar maktmissbruk, dubbelmoral och utbredd utlevd homosexualitet inom Vatikanen. Men författaren kritiseras för bristande bevis och hörsägen.

###

Den franske sociologen Frédéric Martel har ägnat fyra år åt att gräva i katolska kyrkans smutsiga byk. Han har intervjuat mängder med makthavare inom kyrkan, bland dem kardinaler, biskopar, tjänstemän inom den Romerska kurian (Vatikanens styre), vanliga präster och seminarister (präststuderande). Resultatet blev en bok som bäddar för en ny jätteskandal inom kyrkan, om det nu inte var nog med den varan hitintills.

"In the Closet of the Vatican – Power, Homosexuality, Hypocrisy" (I Vatikanens garderob – makten, homosexueliteten, hyckleriet. Red. övers.) målar upp en bild av en genomkorrumperad kyrka där få av de i verklig maktställning lever som de själva lär, och där det moraliska förfallet förskräcker.

Läs även: Påven: Övergrepp monstruöst problem i kyrkan

Dubbelmoral

Den huvudsakliga tesen Martel driver är att de biskopar och kardinaler som hårdast kritiserar och bekämpar homosexualitet själva är homosexuella. Och att de i många fall lever ut sin sexuella läggning hejvilt. Han citerar källor som hävdar att diplomatisk immunitet utnyttjas flitigt för att komma undan när kyrkans dignitärer haffas av polisen i komprometterande situationer. Och att det förekommer organiserade orgier (en anklagelse som förts fram ett antal gånger tidigare av de som hävdar att Vatikanen är hem för ett homosexuellt nätverk som under kyrkans beskydd ägnar sig åt dubbelliv). Allt som allt menar han att kyrkans extrema homofobi har lett till ett allmänt tillstånd av hycklande av sällan skådade höjder.

Martell påstår bland annat, utifrån den research han gjort, att 80 procent av alla kardinaler i kyrkan är gay. Problemet är bara att han inte har några konkreta belägg för påståendet, annat än hörsägen. Kritiken som nu riktas mot boken handlar om att många av uppgifterna inte kan verifieras. Flera av källorna har garanterats anonymitet och många intervjuer bygger på andrahandsuppgifter.

Läs mer: Nu inleds Vatikanens toppmöte om övergrepp

Omfattande research

Men sammanställningen av personer som ska ha talat med Martel och hans team (80 researchers, tolkar, lokala journalister, assistenter samt 15 jurister) är imponerande. Den består av närmare 1 500 personer. Bland dem 41 kardinaler, 52 biskopar eller präster med titeln monsignore och 45 diplomater. Många av dem står där med sina namn och har gett intervjuer "on the record". Frédéric Martel, som själv är gay, har sagt till AP att jobbet var svårt att göra, men att hans sexuella läggning har underlättat.

– Om du är heterosexuell blir det ännu svårare. Du kan ju inte "koderna".

Påven Franciskus har återkommande gånger predikat mot dubbelmoralen i kyrkan, bland annat i samband med sina försök att genomföra reformer. "Det finns alltid något som döljer sig bakom strängheten och rigiditeten" har han sagt bland annat, "I många fall handlar det om ett dubbelliv".

Boken kom ut i handeln den 21 februari, samma dag som påven Franciskus öppnade det historiska toppmötet om sexuella övergrepp i kyrkan. Den är översatt till 8 språk och på flera av dem har den fått titeln "Sodom".

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter