18 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

"Förbjud religiösa symboler i skolan"

Vänsterpartistisk riksdagsledamot argumenterar för att göra skolan helt fri från religiösa symboler, men exemplifierar enbart med slöja och hedersproblematik.

Det är dags att stoppa religiösa skolor och förbjuda religiösa symboler i skolor, skriver Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Framför allt vill hon att det införs ett slöjförbud.

"Allt annat är en seger för hederskulturen och det internationella patriarkatet", skriver Amineh Kakabaveh.

Enbart slöjan

Slöjan är för övrigt den enda religiösa symbolen som hon lyfter fram i sin debattartikel, även om kontentan är att alla religiösa symboler ska förbjudas, oavsett religiös hemvist.

Amineh Kakabaveh har gjort sig känd för sitt arbete mot hederskultur, inte minst har hon blivit omskriven för att det har gnisslat rejält med partiledningen i just denna fråga.

Även i den här debattartikeln i GP handlar mycket om hedersproblematiken, där hon bland annat beskriver hur femtonåringar blir bortgifta och att det finns rapporter om att de sedan dör på grund av bröllopsnattens våldtäkter, eller att de senare begår självmord.

Öar av könsaphartheid

Amineh Kakabaveh beskriver att i Sverige har det vuxit fram öar av könsaparhteid, men när förortsfeminister larmar om förtrycket som sker i kulturens eller religionens namn avfärdas de alltför lättvindigt.

"Vi som från barnsben fostrats i hederskulturer och har upplevt könsapartheid, religiös indoktrinering och förnedrande sedvänjor som osynliggör kvinnor, förstår den svenska verkligheten helt olika än många av våra medsystrar", skriver Amineh Kakabaveh.

En rad åtgärder

För att motverka hederskulturen föreslår Vänsterpartiets riksdagsledamot en rad åtgärder, med ökade straff, bättre undervisning samt information till vigselförrättare.

Men den viktigaste åtgärden hon lyfter fram i debattartikeln är att förbjuda religiösa symboler i skolan, samt att förbjuda konfessionella friskolor.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter