16 maj 2021

En tidning på kristen grund



Nyheter

John Lundviks gospellåt vann Melodifestivalen

Storfavoriten höll för trycket. Det blir John Lundvik som får representera Sverige i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i maj sedan han vunnit Melodifestivalen. Nykomlingen Bishara Morad kom på en andraplats.

1 av 2

Låten "Too late for love" framförd av John Lundvik tillsammans med gospelkvartetten The Mamas fick samtliga jurygruppers 12-poängare, vilket aldrig tidigare har hänt i Melodifestivalen. Dessutom fick John Lundvik tittarnas högsta poäng - 85 medan Bishara som kom tvåa fick 69. Totalt fick John Lundvik 181 poäng.

Älskar gospelmusik

Redan förra året var John Lundvik i final i Melodifestivalen med låten "My turn" och när han tog sig vidare från delfinalen till final gick han ner på knä och sträckte handen mot skyn. Ryktet om att han kanske var kristen började spridas.

Till Aftonbladet säger han att det är en vanlig missuppfattning om honom att han skulle vara religiös.

– Det jag menade med att peka uppåt var ”reaching for the stars”, men jag tror att många kände att ”han ber till gud”. Jag är inte troende, men jag älskar gospelmusik och jag älskar kyrkomusik, säger han.

Sedan lägger han till:

– Men jag tror att allt han en mening och att vi inte är ensamma.

Bishara kände stöd från församlingen

Sextonåringa Bishara Morad, som kom tvåa i årets Melodifestival, har varit desto mer öppen med sin tro. När Dagen intervjuade honom inför lördagens final berättade han om hur han tackar Gud för vägen in i artisteriet. Från att ha varit totalt okänd vann han svenska folkets hjärtan. Lördagens final var hans andra scenframträdande i livet.

Till Dagen säger Bishara också att han haft ett jättestöd av sin församling, S:t Markus Syrisk-ortodoxa kyrka i Linköping, genom hela Melodifestivalresan.

– Min församling är väldigt glada och säger att jag gör dem stolta. Församlingen betyder väldigt mycket för mig, jag blir alltid glad av att hänga med dem.

Läs mer: Bishara: "Jag ber hela tiden inför Melodifestivalfinalen"

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson är reporter på Dagens kultur- och livsstilssidor.

Fler artiklar från Nyheter