13 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Fyra svenskar döda i flygkrasch i Etiopien

Över 150 människor har omkommit i en flygkrasch i Etiopien. Enligt UD är det bekräftat att fyra svenskar finns bland de döda. – Som tur var har vi använt oss av ett annat flygbolag de senaste åren, säger Karl Erik Hagström på New Life Mission till Dagen.

1 av 3

Kraschen inträffade enligt TT bara minuter efter det att planet lyft från huvudstaden Addis Abeba. Planet var på väg till Nairobi i Kenya.

Samtliga 157 personer ombord omkom vid flygkraschen, bekräftar flygbolaget Ethiopian Airlines, som kallar sig Afrikas största flygbolag.

Läs mer: Massgrav med kristna funnen i Libyen

Flugit många gånger

Dagen har varit i kontakt med Karl Erik Hagström, ordförande på New Life Mission. Han bodde i Kenya i tjugo års tid med sin familj. När nyheten om flygkraschen kom i morse hörde hans son av sig.

– Jag tänkte, "Oj då, det är ju ändå ett av de riktigt stora bolagen", säger Karl Erik Hagström.

– Min son påminde mig om att vi har använt oss av Ethiopian airlines många gånger när vi bodde där i tjugo års tid. Jag blev lite förvånad eftersom att det är ett stort bolag och inget litet udda lågprisflyg det handlar om, säger han.

Kopplat till modellen

Men olyckan verkar snarare ha ett samband med själva flygplansmodellen än vara kopplad specifikt till bolaget. Flygplanet är av samma typ som det indonesiska Lion Air-plan som kraschade i oktober, 13 minuter efter start från Jakarta. Alla 189 passagerare ombord omkom då.

De senaste åren har New Life Mission använt sig av andra flygbolag. Redan i morgon bitti ska Karl Erik Hagströms fru och tre volontärer resa hem från Addis Abeba. Men Karl Erik känner ingen oro.

– Det är klart man grunnar lite, det är aldrig roligt. Men samtidigt nu när det just hänt så dröjer det nog ett tag till nästa gång. Dagen efter att det har smällt är det säkrast att åka tänker jag, säger Karl Erik Hagström.

Oklart vilka svenskar

Svenska utrikesdepartementet kan inte bekräfta flygbolagets uppgifter om svenska dödsoffer.

– Vi står i kontakt med ambassaderna i Nairobi och Addis Abeba som undersöker och följer detta, säger Anton Dahlquist på UD:s presstjänst till TT.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar