07 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kvinnliga präster trakasseras på telefon

Kvinnliga jourhavande präster utsätts för sexuella trakasserier via telefon. Totalt handlar det om två procent av alla samtal till kyrkans hjälplinje, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Syftet med så kallade själavårdssamtal är att ge stöd åt människor som lider av sorg, missbruk eller självmordstankar. Men enligt Svenska kyrkan handlar flera av samtalen om att män ringer till kvinnliga präster och trakasserar dem sexuellt.

– Det rör sig om dels samtal med sexuellt inslag, könsord och flåsande. Och dels rör det sig om det som vi kallar den misogyna ställningen, där man är ute efter att kränka den kvinnliga prästen för att hon är kvinna, säger Vibeke Hammarström, förbundsdirektör i fackförbundet KyrkA till Ekot.

Eftersom personerna som ringer ska vara anonyma är det svårt att stoppa, och det är dessutom riskfritt för förövarna att ta kontakt, menar Vibeke Hammarström. Prästerna som utsätts får stöd genom bland annat handledning.

– Vi som är samordnare finns ju där på våra präster, när något sådant händer. Vi försöker också utbilda prästerna, säger Monika Oscarsson, biträdande nationell samordnare för jourhavande präst.

Fler artiklar från Nyheter