07 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

L-vilden stoppar ny pastor i riksdagen

Jakob Olofsgård, tidigare pastor och medarbetare i Immanuelskyrkan i Jönköping, skulle fått skandalomsusade Emma Carlsson Löfdahls (L) riksdagsplats om hon hoppat av. I stället blev hon politisk vilde.

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls bostadsskandal har fått konsekvenser, både för Liberalerna som parti och för henne som person.

Efter kraftig kritik valde hon att lämna Liberalerna och uppmanades också att avsäga sig sin riksdagsplats sedan det blev känt att hon hyrde sin makes lägenhet och samtidigt tog ut maxersättning av riksdagen.

Blev vilde

Men Emma Carlsson Löfdahl valde att stanna kvar i riksdagen som politisk vilde, det vill säga att hon inte längre företräder något parti.

Hade hon inte gjort det så var manegen krattad för Jakob Olofsgård, som står som första ersättare på riksdagslistan för Liberalerna i Jönköpings län.

Han är pastor i Equmeniakyrkan och har tidigare varit pastor för Immanuelskyrkan i Jönköping. Numera jobbar han som projektör på Myresjöhus.

Väljarna snuvades

När Jakob Olofsgård intervjuas i P4 Jönköping vill han inte beskriva det som att han är blåst på en riksdagsplats.

– Det är inte jag som äger den, det är väljarna som äger politiken genom att rösta och välja. Det är i så fall väljarna som blivit blåsta på riksdagsplatsen, säger Jakob Olofsgård och tillägger.

– Som politiker handlar det om att tjäna folket, inte tjäna på folket.

Skadat förtroende

Nu får han i stället fortsätta arbeta för Liberalerna på hemmaplan, i Jönköping, där han inte längre står sida vid sida med Emma Carlsson Löfdahl. Snarare pratar han om vikten av att bygga upp det förtroende som blivit skadat i samband med hennes lägenhetsskandal.

En skandal som briserar samtidigt som Liberalerna befinner sig på rekordlåga förtroendesiffror i opinionen.

Ville byta ledare

Jakob Olofsgård har tidigare pläderat för ett partiledarbyte, och 2017 gav han sitt stöd till Birgitta Ohlsson då hon utmanade Jan Björklund. Han motiverade det med att det behövdes förnyelse samt att Birgitta Ohlsson inte hade samma beröringsskräck för religion.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter