Nyheter

Pingströrelsen får gängmedlemmar att lämna kriminaliteten

Landet El Salvador med 6,4 miljoner invånare räknas som ett av världens våldsammaste länder. Regeringen lyckas inte bryta våldsspiralen. I stället spelar pingströrelsen och den kristna tron en avgörande betydelse.

Varje dag mördas i genomsnitt tio människor i landet som ligger vid den centralamerikanska kusten. I huvudstaden, San Salvador, finns ett fängelse där alla 1 600 fångar är kristna. Något Dagen tidigare skrivit om. Nu har SVT:s "Korrespondenterna" besökt staden.

Här bor bland andra Douglas Alberto Garcia, 42 år. Han har tillhört det fruktade gänget Barrio 18 och sitter inne för bland annat ett flertal mord. Han har avtjänat tolv år av sitt straff och har 30 kvar.

– När jag tänker tillbaka på mitt liv ser jag bara hyckleri, skändlighet och ondska, säger han till SVT:s reporter.

– Hårda straff gör inte att man ändrar sig. Tvärtemot uppstår det mer hat inom en för man har gott om tid att tänka destruktiva tankar.

Läs mer: Gangstrar i El Salvador får chans att lämna gängen

Enkla pastorer

Socialantropologen Juan José Martinez D`Aubuisson har studerat kriminella gäng. Enligt honom finns det bara en grupp som lyckats med det som regeringen, katolska kyrkan och internationella organisationer har misslyckats med.

– De enda som lyckats rehabilitera gängmedlemmar är enkla evangeliska pastorer inom pingströrelsen, säger han.

Inne i fängelset sitter ett hundratal fångar böjda över sina biblar. Det är trångt i fängelsets lokaler. I en annan sal sover 105 fångar tillsammans, i hängmattor eller i tätt stående våningssängar.

Läs mer: Flest hängivet kristna i Afrika och Latinamerika

Jesusstaty

Douglas Alberto Garcia är ett av bevisen på att Jesus, som också figurerar som staty i en rondell, förändrat liv i staden.

– Det finns saker i mitt tidigare liv som jag inte ens vill minnas. Nu består min framtid i att förändra mitt liv och bygga upp det jag förstört, säger han i programmet.

Fler artiklar för dig