25 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

USA slutar kalla Golanhöjderna "ockuperade"

I den senaste årsrapporten över mänskliga rättigheter kallas området i stället "Israel-kontrollerade Golanhöjderna".

Att USA numera benämner Golanhöjderna "Israel-kontrollerade" i stället för "Israel-ockuperade" blev offentligt på onsdagen då den senaste amerikanska årsrapporten över mänskliga rättigheter publicerades.

En representant för USA:s inrikesdepartement sa samtidigt till reportrar i Washington DC att det nya ordvalet inte innebär någon policyförändring.

– Det vi försöker göra är att rapportera om situationen för de mänskliga rättigheterna i dessa områden och vi försöker bara hitta ett sätt att beskriva den plats vi rapporterar om, sa Michael Kozak, enligt al-Jazira.

– Och "ockuperat territorium" medför en juridisk betydelse, jag tror att det de har försökt att göra är att ändra till en mer renodlad geografisk beskrivning.

"I strid mot alla FN-resolutioner"

En annan språklig förändring från förra året – nämligen att rubriken "Israel och de ockuperade områdena" hade ändrats till "Israel, Golanhöjderna, Västbanken och Gaza" – återkom enligt al-Jazira även i årets rapport.

Nabil Abu Rudeineh, talesperson för den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas, säger enligt den palestinska nyhetsbyrån Maan att det amerikanska beslutet att slopa termen "ockupation" för "de ockuperade palestinska territorierna och de syriska Golanhöjderna" är "en fortsättning på den amerikanska förvaltningens fientliga inställning mot vårt palestinska folk och står i strid mot alla FN-resolutioner".

"Nu och för alltid"

På måndagen besökte den republikanska senatorn Lindsey Graham, tillsammans med USA:s Israelambassadör David Friedman och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Golanhöjderna. Enligt al-Jazira sa Lindsey Graham vid tillfället att han skulle arbeta för ett amerikanskt erkännande av Israels suveränitet över den strategiska regionen "nu och för alltid".

Samtidigt uppger al-Jazira att flera ledande amerikanska politiker nyligen föreslog ny lagstiftning för representanthuset och senaten i Washington DC i syfte att erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar