Nyheter

Terrorgrupp sätter skräck i Nigerias kristna

Sedan i februari uppges 120 kristna i Nigeria ha dödats, av den brutala Fulanimilisen. Nigeria rankas som världens tredje farligaste land av Global Terrorist Index.

1 av 3

Fulanifolket består av muslimska nomader, eller herdefolk som de också kallas. De lever bland annat i Staten Kaduna, men finns även i flera västafrikanska länder. Bland dessa finns våldsverkare som kommit att gå under namnet "fulanimilisen".

Men medan omvärldens ögon de senaste åren riktats mot terrorgruppen Boko Haram, har Fulanimilisen hamnat i skymundan.

Sammandrabbningar

Ofta har milisens attacker beskrivits som sammandrabbningar mellan nomader och bönder i samband med markkonflikter.

– Men det finns också aktörer som vill göra det hela till en religiös konflikt eftersom nomaderna är muslimer och markägarna är kristna, säger Henrik Angerbrandt, Nigeriaexpert och forskare vid Stockholms universitet.

Han påpekar att konflikten i grunden är en strid om mark, och att båda parter är delaktiga i den våldsspiral som eskalerat den senaste tiden.

Den kristna religionsfrihetsorganisationen CSW vill nu rikta världens strålkastare mot de kristna lantbrukarna.

"Den nigerianska regeringen har misslyckats med att visa på allvaret i situationen. Förstörelsen som Fulanimilisen orsakat är lika allvarlig som Boko Harams attacker", skriver CSW.

Mest isolerade byarna

Fulanimilisen riktar in sig på att angripa de mest isolerade och sårbara byarna på landsbygden. Ofta dödas fattiga män och kvinnor som arbetar ute på fälten. Deras möjligheter att försvara sig mot angreppen är minimala.

Våldet har eskalerat sedan i februari. CSW rapporterar att 52 dödades och 100 hem förstördes förra veckan.

Överlevande har berättat att milismännen delade upp sig i tre grupper. En grupp öppnade eld mot byborna på fälten.

Den andra gruppen satte eld på husen, och en tredje låg i bakhåll i buskagen för att fånga in flyende bybor. Totalt ska 120 människor ha dödats sedan februari.

Folkrikaste landet

De senaste åren har kristna blivit allt mer utsatta i landet. Nigeria är Afrikas folkrikaste land och ett av de länder där kristendom och islam är föremål för våldsamma konfrontationer.

Denna utveckling har spätts på av den muslimske presidentens inställning till kristna, menar Bosun Emmanuel, kyrkoledare inom Nigerian Christian Elders Forum, NCEF.

– Många samhällen där kristna bor har slagits sönder, sa han tidigare i höstas.

Det har gått så långt så att han varnat för att det på sikt inte kommer finnas några kristna kvar i landet.

Nu vädjar CSW:s generalsekreterare Mervyn Thomas till det nigerianska styret – både regionalt och nationellt – att göra slut på våldet.

– Det obarmhärtiga dödandet och förstörelsen är en sorglig konsekvens av regeringens misslyckande förmåga att klara sin huvudsakliga uppgift; att skydda alla medborgare, säger han i ett uttalande.

Fulanimilisens våld har även drabbat mattillgången. Centrala Nigeria är känd som landets brödbod, och mycket viktig odlig sker här.

"Detta bidrar till svälten i landet, eftersom lantbrukarna är rädda för att gå ut", skriver CSW.

– Vi ser en våldsspiral i landet, och vissa områden är särskilt drabbade, säger Henrik Angerbrandt, själv på plats i Nigeria när Dagen ringer upp.

Läs även: Open Doors: Rika pastorer missar stöd till förföljda kristna

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig