Nyheter

Nordkoreas diktator fostrades i kyrkan

Slagorden var befrielse från Gud, men allt Kim Il-Sung hade lärt sig i kyrkan satte han i system för att skapa en religion där han ersatte Jesus med sig själv.

Det har inte alltid varit såhär. Den här historiska tillbakablicken visar att före taggtråd, personkult och diktatur var det väckelse i Nordkorea.I en kyrka i Nordkorea spelar en pojke i lovsångsteamet. Det faller sig naturligt. Pojkens mamma är frälst, pappa är äldste och missionär i den underjordiska kyrkan i Kina, och morfar är pastor. Utanför dörren räcker någon just över ett traktat medan en annan bjuder in till gudstjänst. Det är svårt att föreställa sig att det här är Pyongyang i Nordkorea.

Att det i den tidigare hälften av århundradet fanns 800 kristna skolor och gatuevangelister lite överallt i denna stad. Men 1900-talets stora trend - ett nytt, fritt och upplyst sätt att tänka, skulle snart drabba regionen på allvar. Och när kommunismens och ateismens andliga tankbilar rullade fritt på gatorna efter andra världskriget var det en del landsmän som jublade. Men ingen kunde nog ana vad som väntade.

Det är hjärtskärande, men den lilla pojken som spelade orgel i lovsångsteamet tog makten i landet 1948. Slagorden var befrielse från Gud, men allt Kim Il-Sung hade lärt sig i kyrkan satte han i system för att skapa en religion där han ersatte Jesus med sig själv. President Kim Il-Sung slösade ingen tid. Han visste att Jesus var ett hot mot hans fortsatta makt över folket. De kristna som höll fast vid namnet Jesus möttes av extrem förföljelse. Kyrkor jämnades med marken. Gatuevangelisternas kärleksfulla inbjudningar ersattes av hånskratt. Troende människor mördades. Biblar och kristna böcker brändes upp.

Kulten som Kim Il-sung började skapa runt sig själv kallas "Juche". Ordet betyder självtillit. Det är i grunden en politisk ideologi som hävdar det nordkoreanska folket som oberoende och självförsörjande, och upphöjer mänsklig förmåga. Kim Il-sung sa: "Folket är min gud", och som folkets ledare blev han såklart den högste av alla.

Det finns en "treenighet" baserad på fadern (Kim Il-Sung), sonen (Kim Jong-Il) och den helige ande (folkets ande). Här finns också en "Maria", Kim Il-Sungs mamma Kan Pan-sok är en central figur i personkulten som vördas som "Koreas moder". Att hon faktiskt var kristen ignoreras och istället används texter om henne för att manipulera mammor att vara villiga att sätta ideologin före sina barn.Om det kan gå så fort från väckelse till becksvart mörker så är vi övertygade om att landet kan förvandlas lika radikalt igen – genom Jesu kärlek.

Även noll legala missionärer kan Gud multiplicera till evangelister i varje gathörn. Kanske är det därför regeringen kallar Bibeln "en extremt farlig bok". Vad kan du göra nu? Var med och be för Nordkorea! Be att situationen ska förändras och att fler människor ska ta emot Jesus!

Fler artiklar för dig