28 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Cecilia Wikström: Kan tänka mig jobba som präst igen

Liberalernas Cecilia Wikström kämpar för sin politiska överlevnad efter att ha kritiserats för sina avlönade sidouppdrag i styrelser. Själv undrar hon varför ingen frågar om hennes volontärinsatser som präst.

– Det här måste du skriva, säger Cecilia Wikström då Dagen träffar henne inne i Europaparlamentet i Bryssel.

Hon insisterar och säger det två gånger för säkerhets skull.

– Det är fint att vara riksdagsledamot och EU-parlamentariker. Men det största förtroende som jag har fått är att vara präst.

Turbulent situation

Hon har precis avslutat en pressträff där hon berättat om den nuvarande turbulenta situationen. Cecilia Wikström pekades tidigare ut som Liberalernas affischnamn inför EU-valet, men petades snöpligt efter att det blivit allmänt känt att hon drog in pengar på styrelseuppdrag vid sidan om politiken.

Nu vill Cecilia Wikström berätta om arbetet hon gjort under mandatperioden, där hon berättar att hon drivit på hårt i arbetet att få till ett solidariskt flyktingmottagande i EU. Målet är att alla länder ska vara med och ta ansvar, en inte helt lätt uppgift då länder som Polen och Ungern hittills har vägrat.

Hon har fått en nyckelposition där hon lett förhandlingarna framåt och beskriver det själv som ett mirakel då hon lyckats få de flesta partigrupper med på förslagen.

– Men det är också ett mycket personberoende arbete, jag är rädd att det kommer att spricka om jag lämnar, säger Cecilia Wikström.

Kan bli präst

I dagsläget tyder det mesta på att hon inte kommer att få fortsatt förtroende som EU-politiker. Dels på grund av att hon blivit bortpetad som Liberalernas förstanamn, dels för att Liberalerna är ett parti i kris.

Efter EU-valet den 26 maj är det alltså högst osäkert om Cecilia Wikström har kvar sitt politiska uppdrag.

Skulle du kunna tänka dig att gå tillbaka till att arbeta som präst?

 

– Absolut, säger Cecilia Wikström.

Hon gör det utan minsta tvekan i rösten och lägger genast till att bara de senaste tio dagarna har hon förrättat fyra begravningar.

– Jag har under mina 17 år som heltidspolitiker hela tiden vid sidan om varit verksam som präst.

Cecilia Wikström berättar att hon leder gudstjänster då och då, hon har hand om vigslar och begravningar och har en hel del samtal. Bara några dagar tidigare berättar hon om ett besök på en dödsbädd.

– Det här tar mer tid än mina styrelseuppdrag, säger hon.

– Men det är ingen som tagit upp är att jag förmodligen är en av Svenska kyrkans flitigaste volontärarbetare.

Cecilia Wikström menar att om det nu är hennes uppdrag vid sidan av politiken som är problematiskt, varför då bara kritisera de betalda styrelseuppdragen och inte hennes volontärinsatser i kyrkans tjänst?

Kan satsa på personval

Kritiken som har framförts handlar om att hon skulle ha dubbla lojaliteter, inte minst att hon via sina styrelseuppdrag skulle gå kapitalets ärenden. Att kritiken kommer utifrån partiet är knappast oväntat, men Cecilia Wikström har framför allt tagit striden internt då hon pekat på att Liberalerna känt till det här sedan tidigare och att det inte strider mot några regler.

Inom kort träffas Liberalernas partiråd för att slutgiltigt slå fast vilka namn som ska finnas med på valsedeln inför EU-valet.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter