08 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

KD-ledaren öppnar för samarbete även med SD och V

Ebba Busch Thor använder konvertitfrågan som exempel på hur partiet vill samarbeta med samtliga riksdagspartier.

Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, för att söka stöd i olika sakpolitiska frågor. Det skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor på sin Facebooksida.

Lyfter konvertitfrågan

KD-ledaren visar på olika exempel i riksdagens utskottsarbete där KD fört politiska samtal med antingen SD eller V. Den fråga som hon ger störst uppmärksamhet är frågan om rättsäkerheten för asylsökande konvertiter.

Inom ramen för socialförsäkringsutskottet försökte KD få stöd för en snabbutredning av religion som asylskäl, vilket såväl V som SD gav sitt stöd till.

Gemensamma nämnares

"Har vi därmed för politiska samtal med V och SD i dessa frågor? Ja, i någon mån är det förstås så. Det visar att våra partier, hur oense vi än är om politikens huvuddrag, också kan hitta gemensamma nämnare. Vårt beslut hänger alltså ihop med hur riksdagens arbete fungerar nu när Alliansen inte längre finns", skriver Ebba Busch Thor.

Hon skriver vidare att regeringen sedan gått vidare med förslaget "på grund av vårt utskottsinitiativ", och syftar då på de nya direktiv som regeringen ger till Migrationsverket i regleringsbrev.

Ebba Busch Thor vill i samma veva förtydliga att KD inte tänker inrätta sig i något nytt politiskt block, och hon menar att partiet inte tänker kompromissa med de kristdemokratiska värderingarna.

Lööf: Historiskt misstag

KD-utspelet väckte snabbt reaktioner, inte minst från Annie Lööf, som bygger stora delar av sin politiska prestige på att stå emot Sverigedemokraternas inflytande.

"Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen", skriver hon på sin Facebooksida.

C-ledaren säger sig vara djupt besviken över utvecklingen inom KD och skriver att det hade varit ärligare att berätta om det här innan valet.

"KD:s öppning för SD visar att det val som C gjort i regeringsfrågan var framsynt", skriver Annie Lööf.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund använder en liknande retorik på Twitter.

"Sannolikt första steget mot det konservativa block som SD drömmer om", skriver han.

Läs även: Fridolin: SD är inte som andra partier

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter