25 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Rugbylag från Nya Zeeland kan tvingas byta namn

Crusaders är Nya Zeelands mest framgångsrika lag i modern tid. Men nu kan klubbens namn komma att ändras i efterdyningarna till terrordådet mot muslimer i Christchurch.

Terrorattentatet mot två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, har väckt avsky i hela världen. Femtio muslimer dog i attacken och nu har reaktionerna nått rugbyn, som är Nya Zeelands nationalsport.

Crusaders, eller Canterbury Crusaders efter den region i landet där de hör hemma, är populära inte bara i Christchurch utan i hela landet. Sedan den nya proffsligan infördes 1996 har Crusaders flest ligatitlar, nio, av alla lag.

Hyllar kristna krigare

Men nu har fokus flyttats från det sportsliga till något annat. Namnet Crusaders - som betyder korsfarare - har kommit upp till debatt i eftermälet till det fruktansvärda dådet den 15 mars, rapporterar CNN.

Inför varje hemmamatch får publiken se en uppvisning där ryttare med lansar och hjälmar slåss på låtsas. Detta som en hyllning till de kristna krigare som för länge sedan slogs mot kyrkans fiender, ofta muslimer.

– För oss är Crusaders en spegling av kämpainställningen vårt samhälle har. Det vi står för är motsatsen till det som hände i Christchurch. Vårt korståg är ett för fred, enande och inkluderande, säger vd Colin Mansbridge till klubbens hemsida.

Trots sådana uttalanden har kritikerna inte tystnat och källor säger att Crusaders överväger att ändra sitt namn även om sista ordet inte är sagt än.

Dialog med muslimer

Landets sportminister Grant Robertson berättar att en dialog är upprättad mellan Crusaders och stadens muslimer. Han tycker det är bra att samtal pågår men säger inget om sin egen åsikt.

Läs mer: Real Madrid tar bort kors från sitt klubbmärke

Sonny Bill Williams, den förste muslimen att spela för Nya Zeelands rugbylandslag All Blacks, hyllar de människor som miste sina liv i attacken och uppmuntrar att visa medkänsla och generositet till de som drabbats av tragedin.

Crusaders bildades 1996 och spelar sina matcher på AMI stadium i Christchurch som har plats för drygt 18 000 åskådare. Genom ett sponsoravtal är klubbens egentliga nuvarande namn BNZ Crusaders.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter