25 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

"Trump bryr sig genuint om den evangelikala gruppen"

USA:s president Donald Trump anklagas för att försöka framstå som kristen. Men enligt hans andliga rådgivare, Paula White, är det inte ett spel för galleriet.

1 av 3

Donald Trumps liv och leverne är för många kritiker ett bevis på att han inte är genuint kristen. Hans sympatisörer, ofta evangelikala kristna, menar däremot att presidenten visst är kristen – och att det var Guds plan att Trump ska leda landet.

En av Donald Trumps närmaste medarbetare är Paula White, pastor i megakyrkan New Destiny Christian Center i Florida. De har känt varandra i 18 år och Paula White var en av pastorerna som bad för Donald Trump i samband med presidentinstallationen 2017.

"Vi bad i sex timmar"

Hon har även funnits med vid en rad officiella tillställningar där presidenten har medverkat.

I en intervju med brittiska Guardian beskriver hon en händelse från 2011 då Donald Trump bad henne att "samla en grupp pastorer till bön" för att söka Guds ledning kring frågan om han skulle ställa upp i presidentvalet.

– Omkring 25, 30 pastorer slöt upp och vi bad i sex timmar i Trump Tower.

Enligt Paula White deltog även Donald Trump i bönen.

– Han ville verkligen höra, vad har Gud att säga?

Guardian skriver att vissa politiska kommentatorer ser alliansen mellan Trump och den evangelikala gruppen som ett resonemangsäktenskap – han behöver deras röster och de behöver någon som kan genomdriva deras dagordning.

Skulle be för Hillary Clinton

Men Paula White ser det inte så.

– Trump bryr sig genuint om den evangelikala gruppen, säger hon.

För egen del menar Paula White att hon inte har tagit politisk ställning.

– Folk säger, "Om Hillary Clinton bad dig att be för henne, skulle du då göra det?" Självklart skulle jag det, men jag har ingen relation med henne. Det här är en pågående 18-årig relation med Trump, säger White och förklarar att hon med glädje även skulle be för Bernie Sanders, Hillary Clintons demokratiska motkandidat i presidentvalet 2016, om han bad om det.

Läs också Pastor läxade upp Trump efter feltaggad tweet

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar