Nyheter

Kristen tankesmedja vill se omtag om könsbyte

Regeringen måste dra tillbaka förslaget om kirurgiska könsbyten för ungdomar. Det kravet ställer Claphaminstitutet efter Uppdrag gransknings program "Tranståget och tonårsflickorna".

1 av 2

Allt fler unga söker hjälp för könsdysfori och vill utifrån det få hjälp med att via operation byta kön. Framför allt många tjejer.

Regeringen har själv underlättat för att ungdomar att göra ingreppen och lade fram ett lagförslag strax innan valet där de vill sänka åldersgränsen för könsbyte ned till 15 år.

Ångrar sig

Nu uppmärksammas frågan av "Uppdrag granskning" som bland annat har intervjuat unga tjejer som opererat sig till killar, men som efteråt ångrat sig.

– Vi är testkaniner, säger en av dem som nu kritiserar att vården tillåtit dessa ingrepp som inte går att ta tillbaka.

Den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet har reagerat på vad som kommer fram i Uppdrag granskning och vill nu att regeringens förslag om att tillåta kirurgiska könsbyten för omyndiga personer dras tillbaka.

Gripande vittnesmål

– Programmet var oerhört gripande, säger Per Ewert, direktor vid Claphaminstitutet.

– Man känner så starkt med de här människorna som dragits in i att operera om sitt kön, att de trodde att det skulle hjälpa dem med deras ångest.

Per Ewert säger att de här individerna är svikna av samhället och av vuxenvärlden, men tycker samtidigt att det är bra att dessa personer får komma till tals. Flera personer berättar i programmet om att det finns en press i samhället där ungdomars känslor kring sin könsidentitet ska bejakas, såväl föräldrar som vårdpersonal får komma till tals med sina tvivel.

Sätt på paus

– Det var ett öppet och nyttigt reportage som berättar hur det faktiskt är, säger Per Ewert.

– Och när det avslöjas att något har slagit väldigt fel, då är det naturligt att sätta det på paus tills vi vet vad effekterna blivit. Det här är precis en sådan situation.

Förutom att dra tillbaka lagförslaget vill Claphaminstitutet också att frågan om könsbyte problematiseras, exempelvis i media, där man inte enbart ska måla upp dem som bytt kön som förebilder utan att visa baksidan av myntet.

(Uppdrag granskning sänds på SVT på onsdag kväll, men finns tillgänglig på SVT Play redan innan).

Läs även: Joakim Hagerius: Experimentera inte med könsbyte

Läs även: Lagändring om könsbyte för unga måste stoppas

Fler artiklar för dig