Nyheter

Katolska svensklaget i NHL gör samhällsnytta

Hockey är inte den mest kristna sporten i Nordamerika. Men kanske är NHL-laget Nashville Predators det lag av alla som gör mest gott i samhället.

Det sägs att spelarna i världens bästa hockeyliga är de minst kristna om man jämför de fyra största sporterna i USA. Men kanske återfinns världens mest katolska klubb i just NHL.

Det epitetet sätter i alla fall skribenten Michael McKinley på svensklaget Nashville Predators. I en artikel i America Magazine berättar han om klubbens verksamhet vid sidan om hockeyrinken.

Fyra katoliker

Fyra personer i klubbens ledning är katoliker. Chris Junghans, ansvarig för Predators insamlingar, delägaren Tom Cigarran, klubbens tv-chef Bob Kohl samt vd Sean Henry.

Tillsammans med övriga ledningen har de jobbat fram ett koncept där nyckelordet är community relations, vilket kan översättas med samhällsengagemang.

Läs också: NHL nollat i spelet om mesta kristna idrottarna i USA

Nashville Predators uppmuntrar alla sina anställda att göra 40 timmars samhällstjänst om året.

Reparera cyklar

Man hjälper till med olika typer av samhällsnyttig verksamhet. Det handlar till exempel om att träna ungdomar i baseboll, reparera cyklar och ta upp kampen mot våld i nära relationer.

– Det bästa sättet att interagera med samhället där du bor är att hjälpa andra människor, sammanfattar Sean Henry uppgiften.

Att professionella klubbar ägnar sig åt hjälparbete är inte unikt, men att man så tydligt lyfter fram kristen tro som en drivkraft hör inte till det vanliga.

Läs mer: Matt Cullen tackar Gud för sin NHL-karriär

Enligt Sean Henry är detta arbete lika viktigt som att sälja ut arenan i det Stanley Cup-slutspel snart börjar. Och att alla anställda på olika nivåer i klubben är med och bidrar är en viktig grundtanke.

Underfundig präst

Några planer på att identifiera fler katoliker i NHL finns dock inte. En hockeyintresserad katolsk präst brukar med glimten i ögat fråga vilka spelare i Predators som är katoliker.

– Jag brukar svara att jag inte vet. Då ler prästen och säger: "Det spelar ingen roll för allihop agerar som om de vore katoliker", berättar Sean Henry.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig