09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Jacob Zetterman: Därför tar skolavslutningsdebatten aldrig slut

Skolavslutningar i skolan poppar upp som debattämne år efter år, trots att såväl politiker, kyrka som skolor försöker hitta lösningen som ska gälla en gång för alla.

Det är någon månad kvar till det är dags för sommarlov, men prästen Judith Fagrells beslut har redan satt tonen via sitt beslut att säga nej till skoleleverna. (Se artikel bredvid).

Debatten om skolavslutningar i kyrkan verkar nästintill institutionaliserad i Sverige och blommar upp år efter år som ett lika säkert vårtecken som vitsippan.

Problemet är att hur man än gör så finns det någon part som inte blir nöjd, vilket är en perfekt brygd för att hålla debatten levande.

Dels har vi det politiska perspektivet. Frågan har stötts och blötts länge, men 2016 drev Alliansen och SD igenom sitt förslag i riksdagen att vissa konfessionella inslag får förekomma vid skolavslutningar.

– Det ska inte vara några frågetecken nu. Men visst, om man verkligen vill bråka om det här, så kan man väl göra det, sa KD:s dåvarande skolpolitiska talesperson Annika Eclund till Dagen.

Och visst verkar folk vilja fortsätta bråka, trots riksdagens klargörande att skolbarnen får sjunga psalmer i kyrkan. Dessutom gick regeringen inte vidare med lagstiftning.

Sedan har vi skolornas perspektiv, där rektorer har i uppdrag att bevaka att eleverna får en allsidig undervisning och att skolan ska vara icke-konfessionell. När det gäller avslutningar i kyrkan krockar det med uppdraget en präst har, att förmedla budskapet om Jesus.

Här finns en källa till ständiga konflikter när det gäller skolbesök i kyrkan.

Och på det finns föräldrarnas perspektiv med ett myller av åsikter. Här finns väldigt många som ser de kyrkliga skolavslutningarna som en viktig kulturell händelse och att det är en del av det svenska kulturarvet. I vissa fall har det gått så långt så att när skolan sagt nej har föräldrarna ordnat egna skolavslutningar i kyrkan.

Andra föräldrar är lika tydliga med att deras barn minsann inte ska tvingas till kyrkan. På det kommer debatten om det nya mångreligiösa samhället där långtifrån alla elever är kristna.

Frågan måste lösas varje år och varje skola måste ta ställning till hur de vill göra. Debatten lär fortsätta.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter