08 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

ANC spås backa i valet i Sydafrika

Klockan sju på onsdagen öppnade vallokalerna i Sydafrika. Bland unga sydafrikaner finns en rörelse som bojkottar valet, men kyrkans ledare talar om valdeltagande som både en helig och moralisk skyldighet.

1 av 3

I ett färskt uttalande uppmanar de katolska biskoparna i Sydafrika om plikten att rösta. Det kanske kan behövas: under den senaste tiden har en rörelse som uppmanar till valbojkott fått stort genomslag bland de unga. Hashtagen #JagVillRöstaMen samlar de ungas missnöje och förordar att man stannar på soffan på valdagen. Bakom valbojkotten finns missnöje med hur styrande ANC lett landet under senare år, men också ett misstroende även mot andra partier.

Expropriering

Socialdemokratiska ANC väntas backa rejält i årets val, och det talas om ett historiskt dåligt resultat. Enligt den största opinionsundersökningen av Ipsos spås ANC backa från 62 procent 2014 till 57 procent. Bakom de vikande siffrorna för ANC finns bland annat anklagelser om korruption och utebliven ekonomisk rättvisa.

ANC utmanas av vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar (EFF) och liberala DA. Det liberala partiet kan bli näst största parti, och EFF spås öka från 6,4 procent till cirka 10 procent.

EFF har lockat många som är missnöjda med den ekonomiska politiken. EFF-ledaren Julius Malema kräver nationaliseringar av tillgångar och har talat om expropriering av mark från vita jordägare. Men många skräms också av retoriken och påminns om vad en liknande retorik ledde till i grannlandet Zimbabwe. Malema anklagas också för rasism, bland annat av ANC – där han kastades ut.

Kyrkan är besviken

En lång period av stabilt ANC-styre i Sydafrika kan i årets val vändas till ett betydligt mer instabilt läge i landet. Det är inte säkert att ANC kan behålla sin majoritet i parlamentet, och då kan en maktstrid börja i det korruptionsanfrätta ANC, skriver TT.

Landets katolska biskopar uttalade sig redan i februari i ett pastoralt brev om valet och de många problemen i landet. I brevet tog biskopskonferensens ledare Sithembele Sipuka bland annat upp behovet av att bekämpa korruptionen och att skapa nya jobb. I en intervju i Vatican News a propå det pastorala brevet uttryckte Sipuka besvikelse över landets ledning:

"Vi ber människor att ta vara på den här möjligheten att göra saker rätt".

Det som först och främst saknas i Sydafrika är en rättvis ekonomisk och social politik, menar biskopen. Det handlar bland annat om situationen för de unga, och för landsbygdens befolkning.

Minskat stöd

Kyrkan har historiskt haft ett stort inflytande på samhället i Sydafrika, allt sedan kampen mot apartheid och för ett demokratiskt samhälle. Men i dag lyssnar inte ledarna på kyrkan i lika hög grad längre, sa biskop Sipuka.

"Vi är sidsteppade", sa han.

Bland annat har bristen på stöd från politiskt håll till kyrkan visat sig i uteblivet stöd till de många välgörenhetsinrättningar som kyrkan driver. Det gäller till exempel arbete till stöd för de drabbade av hiv/aids.

Inför valdagen manar nu Sydafrikas biskopar både ledare, medier och allmänhet att se till att valet blir fredligt och att valresultat respekteras. Men man talar också om vikten av bön "innan vi går till val, när vi går till val, och efter valet, för det gemensamma bästa".

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter