08 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Alla invånare i Vilhelmina får bibelerbjudande

Kristi himmelsfärdshelgen, 29 maj–2 juni, kommer alla hushåll i Vilhelmina kommun att få besök och erbjudas en bibel.

Projektet "Bibeln till alla" lanserades för ett år sedan. Bakom initiativet står missionsorganisationen Ungdom med uppgift (UMU) och Svenska bibelsällskapet.

– Det har varit mycket fokus på att översätta Bibeln till språk som den inte finns på och det är väldigt bra. Men det finns också många som inte har en bibel även i områden där man har den på sitt språk, sa Anders Carlsson, ledare för UMU Sverige och kommunikationsansvarig för "Bibeln till alla Sverige" till Dagen i samband med lanseringen.

Delas in i par

Tanken är att projektet ska starta i Vilhelmina för att sedan spridas vidare i landet.

Totalt räknar UMU Sverige och Svenska bibelsällskapet med att det ska delas ut 2 000–3 000 biblar i Vilhelmina.

Vilhelmina är också en av de sex orter i landet som UMU där verksamhet och det lokala teamet i Vilhelmina kommer att leda arbetet under Kristi himmelsfärdshelgen.

Läs mer: Ungdom Med Uppgift storsatsar på att dela ut biblar

Rent praktiskt kommer det att gå till så att alla frivilliga som vill vara med delas in i par. De får därefter adresser och instruktioner om var de ska dela ut biblar.

Enligt information på bibelntillalla.se ger sig paren sedan ut och ringer på dörrar och erbjuder en bibel till varje hushåll, tillsammans med lite annat tryckt material.

Om inte någon är hemma lämnar paren en lapp med information om hur det går att få en Bibel.

Troligtvis blandade reaktioner

Exakt hur många som kommer att gå runt och knacka dörr i kommunen är fortfarande inte klart. Men ett 40-tal personer från UMU i Sverige kommer i alla fall att finnas på plats.

Dessutom har folk från UMU i Norge samt från lokala församlingar i Vilhelmina lovat att ställa upp.

När projektet lanserades för ett år sedan sa Anders Carlsson att reaktionerna på dörrknackandet troligtvis skulle bli blandade. Men målet var tydligt:

– Framför allt vill vi att människor ska få en chans att lära känna Gud, sa han.

Ska inte stanna så länge

Biblarna som ska delas ut under Kristi himmelsfärdshelgen beräknas anlända till Vilhelmina den 20 maj. Jonathan Webster, ledare för UMU Vilhelmina samt projektledare för Bibeln till alla i Vilhelmina, förklarar för Dagen att målsättningen att hinna besöka samtliga hushåll i kommunen är realistisk – trots avstånden och den begränsade tiden.

– Vi räknar inte med att stanna så länge i varje hushåll. Vill någon prata med oss kan vi så klart göra det, men det här handlar först och främst om att vi ska dela ut biblar. Varje besök behöver inte ta mer än 1–2 minuter.

UMU-team kan täcka upp

I Norge har en liknande bibelutdelningskampanj genomförts och enligt Jonathan Webster har varje par där hunnit besöka 40–50 hem på fyra timmar.

– På grund av avstånden i fjällen kommer de par som delar ut biblar där inte hinna besöka lika många som de som går runt inne i Vilhelmina, säger han.

– Målsättningen är som sagt att vi ska besöka alla hushållen i kommunen under helgen. Men om vi inte skulle hinna det har vi ett UMU-team här som efteråt kan besöka de hushåll som återstår.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter