Nyheter

Kyrkklockornas protest mot utvisningar sprider sig

För fjärde veckan i rad har kyrkor i Sverige ringt i klockorna i protest mot utvisningarna av kristna konvertiter. Minst 50 kyrkor är nu med och manifesterar.

Det började med ett Facebook-inlägg av pingstpastor Christian Mölk då nyheten kom att söndagsskolläraren Abbas skulle utvisas till Afghanistan, ett asylärende som Dagen tidigare skrivit om.

– Jag var arg och upprörd, hur i hela världen kan vi utvisa kristna till Afghanistan på det här viset, varför är det ingen som protesterar mer? säger Christian Mölk till Dagen.

– Jag hade i minnet att kyrkan tidigare hade ringt i klockan för fara och färde, berättar han.

Det var också vad han uppmanade till.

"Tänk om Sveriges alla kyrkklockor på tisdag ringde "fara å färde", löd budskapet som snabbt fick stor spridning i sociala medier.

Minst 50 kyrkor

Några dagar senare hade hans önskan hörsammats då Svenska kyrkan i Östersund och Missionskyrkan i Linköping, Abbas hemförsamling, ringde i sina kyrkklockor.

I dag, fyra veckor senare, deltar minst 50 kyrkor i manifestationen som sprider sig med hjälp av hashtaggen #låtkyrkklockornaringa.

– Jag hade ingen större tanke med det här, men folk hajade till och hakade på, konstaterar Christian Mölk.

Startade i Östersund

Han säger att det i själva verket är Svenska kyrkan i Östersund som startade den här manifestationen då de var först ut att deklarera att de skulle ringa i sina klockor. Christian Mölk är själv pingstpastor i Härnösand och hans församlingar har inga egna kyrkklockor att ringa i. I stället har de samlats till bön. Andra frikyrkor har hållit manifestationer ute på stan.

Utanför kyrkan

Men även utanför kyrkan har initiativet fått spridning, under namnet #femövertolv har flera valt att protestera mot utvisningarna till Afghanistan, då inte bara för konvertiter.

– Människor har tagit med sig sina ko-klockor och gått ut och protesterat, berättar Christian Mölk.

Bland annat finns det en video utanför domkyrkan i Lund där en skara kvinnor ringer i sina små klockor i protest mot utvisningarna.

– Det är en liten proteströrelse som har skapats, säger Christian Mölk och tillägger;

– Det är inte jag som äger det här längre.

Vill se förändring

Christian Mölk säger att han hoppas att kyrkklockorna kan vara med och bidra till att utvisningarna av konvertiter ska stoppas.

– Jag hoppas det här blir en alarmklocka för samhället, som fågeln i gruvan, när den dör vet man att det är något farligt.

– Jag hoppas att det här också blir en väckarklocka för oss som kristna, att vi måste förstå vad som håller på att hända i vårt land, vad det här gör med oss om vi är tysta när det här pågår.

Utvisningen av Abbas, som blev startskottet för kyrkklocksprotesten, blev försenad och han sitter fortfarande inlåst på ett av Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning.

Förutom att manifestera och be pågår också ett initiativ där människor samlar in pengar genom att springa, pengar som sedan ska användas för att driva konvertitärenden vidare till Europadomstolen.

En överklagan av Abbas fall har redan skickats in, men ännu inte behandlats.

Fler artiklar för dig