17 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Abort i fokus i slutdebatten inför EU-valet

"Man kan ha olika syn på livet. Visa lite respekt för andras åsikter", var Sara Skyttedals (KD) kommentar då frågorna haglade över henne.

1 av 2

Alla partier är överens om att det är en fråga som EU inte ska lägga sig i rent lagstiftningsmässigt. Ändå susade abortfrågan upp som ett av de hetaste ämnena då SVT höll i slutdebatten inför EU-valet. Och det var Kristdemokraterna som alla ville opponera sig mot, efter att det kommit fram hur Lars Adaktusson under sin tid som EU-parlamentariker röstat i frågor som rör abort.

Adaktusson eller aborträtten

Tuffast fram gick socialdemokraten Heléne Fritzon, tidigare migrationsminister, som efter att först ha kritiserat Sara Skyttedal för att kampanja med sportbil och gucci-väskor kom in på abortfrågan.

– Du kan inte berätta för väljarna var Kristdemokraterna står i aborträtten, du är inte ens beredd att driva den på europeisk nivå, sa Heléne Fritzon då hon vände sig direkt till Sara Skyttedal.

– Nu frågar jag dig, kan du välja mellan Adaktusson och aborträtten, dundrade Fritzon på med.

Höj nivån

– Sluta, det här är inte värdigt, nu höjer vi nivån, suckade Sara Skyttedals tillbaka.

Efter debattens slut förtydligade hon för Expressen att hela frågeställningen var en skenmanöver för att få bort blicken från Socialdemokraternas egen politik. Där förklarade hon också att hon inte kunde se någon motsättning i att välja mellan Adaktusson och aborträtten.

Många partikollegor har i efterhand stämt in i kritiken och tycker att S lagt sig på en låg nivå, inte minst då Socialdemokraterna efter debatten själva i sociala medier sprider klippet där Heléne Fritzon presenterar valet mellan Adaktusson och aborträtten.

Läs också: Alf Svensson och Daniel Alm: Be för EU!

Står bakom lagen

I debatten försökte Sara Skyttedal själv få svar från Socialdemokraterna om de ville driva socialpolitik på EU-nivå, men pressades i stället att deklarera var KD står i abortfrågan. Hon upprepade samma budskap som hon gjort den senaste veckan att KD står bakom svensk abortlagstiftning, vilket de gjort i decennier.

Övriga partiföreträdare verkade dock inte nöjda och kritiken fortsatte.

Visa lite respekt

Till slut fick Sara Skyttedal, som i programmets inledning presenterades som katolik, nog. Hon uppmanade de övriga debattörerna att visa lite respekt för dem som tycker annorlunda, vilket inte minst många gör i andra EU-länder.

– Anledningen till att vissa landar olika i den här frågan är inte att man har olika syn på kvinnor, det är att man har olika syn på livet. Visa lite respekt för andras åsikter, sa Sara Skyttedal med en hänvisning till att inte minst många kristna anser att livet börjar vid befruktningen.

Övrigt om religion

I övrigt dök religion upp i några andra sammanhang under slutdebatten. Moderaten Tomas Tobé drog en lans för att hatpredikanter, kristna såväl som muslimer, inte skulle få komma in i EU. Hanteringen av de återvändande IS-krigarna dök också upp på agendan och hur Sverige och EU ska hantera den militanta islamismen.

Läs också: Elisabeth Sandlund: All anledning att lämna sofflocket

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter